Vozač kombija osumnjičen za teroristički napad u Barceloni definitivno je identificiran, objavila je katalonska policija na Twiiteru ne navodeći njegovo ime, a potraga za njim je proširena na druge europske zemlje, javljaju u ponedjeljak svjetske novinske agencije.

Ranije je katalonski ministar unutarnjih poslova Joaquim Form potvrdio za katalonski radio da je kombi vozio 22-godišnji Younes Aboyaaqoub rođen u Maroku.

Aboyaaqoub je posljednji bjegunac iz 12-člane terorističke ćelije za koju se vjeruje da je izvela napad u Barceloni te još jedan u Cambrilsu, u kojima je ubijeno ukupno 14 osoba.

Uzevši u obzir mogućnost da je  Aboyaaqoub možda pobjegao u inozemstvo, Forn je izjavio da se za osumnjičenim traga u svim europskim zemljama.

"Za tom osobom više se ne traga samo u Kataloniji nego u svim europskim zemljama", istaknuo je.

U međuvremenu su se pojavile nove snimke nadzorne kamere koje pokazuju Abouyaaqouba kako odlazi s mjesta stravičnog napada u Barceloni. Tri fotografije koje je objavio El Pais pokazuju mlađeg muškarca kako odlazi sa La Ramblasa, a prema informacijama policije samo 90 minuta kasnije ubio je jednog Španjolca te mu ukrao automobil s kojim je kasnije pobjegao.

Vlasti u nedjelju nisu mogle isključiti mogućnost da je osumnjičeni pobjegao u Francusku.

U napadu jurećeg kombija u centru Barcelone na šetnici Las Ramblas  ubijeno je 13 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno dok je u sto kilometara udaljenom turističkom gradiću Cambrilsu u napadu ubijena jedna osoba.

Odgovornost za oba napada preuzela je džihadistička skupina, takozvana Islamska država. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok