Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu je u četvrtak, 28. rujna 2017. godine, odbacio tužbu u predmetu Lalich i ostali protiv RH nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora, prenosi N1.

"Tužba je pokrenuta krajem svibnja 2016. godine, a njom je skupina tužitelja od Republike Hrvatske zahtijevala isplatu odštete od 3,5 milijardi USD za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata", podsjetilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u priopćenju.

"Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, MVEP ponavlja da RH, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava RH, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske (NDH) te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tijekom tog razdoblja", ističe MVEP.

Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara, a tražena je naknada, ne samo materijalne štete vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet