Istraga o misterioznoj smrti švedske novinarke Kim Wall na podmornici danskog ekscentričnog izumitelja Petera Madsena razvila se u jednu od bizarnijih priča našega doba.

Takvu ni uz dodatne stimulanse mašte ne bi lako smislili klasici krimi žanra europskoga sjevera poput Stiega Larrsona, Joa Nesba ili Jussi Adler Olsena.

Piše: Davor Krile | Slobodna Dalmacija

Nakon što je prije dva dana u torbi u zaljevu Koge Bay južno od Kopenhagena policija pronašla glavu ubijene novinarke i njezine odrezane noge, mozaik njezine smrti, ali vjerojatno i slagalicu čitavoga niza drugih ubojstava dekapitiranih i raskomadanih žena sve bliži je sudskome razjašnjenju.

Iza monstruoznih zločina vjerojatno stoji lik genijalnoga inovatora i biznismena krajnje patološke karakterne strukture, dostojnoga uloge glavnog negativca u nekom od filmova Jamesa Bonda.

Peter Madsen (46) slavio je biznis i plovio po svijetu vlastitom podmornicom koju je sam konstruirao i izradio, a sredstva za izgradnju prikupio je crowdfunding kampanjom. Kim Wall ga je prije dva mjeseca, kao ekscentričnu i medijski zanimljivu figuru došla intervjuirati u spornu podmornicu, da bi potom netragom nestala.

Potopljena podmornica

Riječ je o poznatoj slobodnoj novinarki koja je živjela između New Yorka i Pekinga, te surađivala u Guardianu, New York Timesu, South China Morning Postu te Viceu. Bavila se širokim rasponom tema: od rodne ideologije, pop kulture i socijalne pravde pa do vanjske politike.

Madsen se najprije držao priče da je novinarku nakon obavljenog intervjua iskrcao na kopno, no ubrzo je torzo tridesetogodišnjakinje pronađen kako pluta u moru. Podmornicu Nautilus je ugledni danski poduzetnik, dobročinitelj i vizionar u međuvremenu potopio, tvrdeći da je potonula zbog tehničkih kvarova, no puno vjerojatnije kako bi zatro tragove svojega zlodjela.

Druga verzija njegove obrane od sumnji da je ubio novinarku glasila je da je Kim Wall stradala u nezgodi na podmornici, kad je poklopac udario u glavu, pa je on njezino tijelo potom prepustio moru.

Rezao pa šio?!

Nije, međutim, davao imalo suvisla objašnjenja na pitanje kako je torzo novinarke ostao bez glave i udova. Kad je obdukcijom ustanovljeno da je tijelo raskomadano oštrim sječivima, da ima čak 14 ubodnih rana po abdomenu i genitalijama, pa čak i šavove, Madsen je konačno optužen za ubojstvo i zlostavljanje leša.

DNK žrtve pronađen je na mnogim dijelovima tijela uglednog poduzetnika i filantropa, uključujući ogrebotine po licu i vratu. No, to je bio tek početak drame.

Ubrzo su istražitelji, pretražujući potonulu podmornicu, otkrili videozapise na Madsenovom računalu u plovilu s prikazom brojnih prizora mučenja i komadanja drugih žena.

Partner kojeg voli

"Mislimo da su to videosnimke istinskih ubojstava", izjavio je posebni tužitelj Jakob Buch-Jepsen, ističući da su neki od kadrova opisivali dekapitacije, davljenje i spaljivanje živih žrtava. Odvjetnici monstruma su nakon projekcije tih prizora na sudskoj raspravi pokušali relativizirati odgovornost poduzetnika, tvrdeći da su ta računala upotrebljavali i drugi ljudi.

Madsenov biograf potom je, nastojeći kontrolirati granice dekadencije svojega klijenta, lansirao priču kako je izumitelj samo bio uključen u seksualno eksperimentiranje u fetišističkim skupinama, unatoč tome što živi s partnerom kojeg voli.

Usprkos tim objašnjenjima, danska javnost, pravosuđe i mediji nastavljaju širiti antipoduzetničku klimu, sumnjajući da se čovjek kojemu su na hard-disku pronađeni brojni zapisi trančiranja živih žena seksualno zadovoljavao lizanjem čizama ili visokih potpetica. Madsen tako do kraja suđenja ostaje iza rešetaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok