"Bijela udovica", kako su nazvali britanski mediji, je odrasla u katoličkoj obitelji u gradu Kentu. Prije života teroristkinje ona je bila član punk-rock benda i konzument droga te vodila sasvim normalan život britanske mladeži.

Ubojstvo Britanke Sally-Anne Jones, ako se stvarno dogodila, bit će bitan pomak u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države, tvrdi tako britanski list Independent u tekstu o prošlosti jedne od najpoznatijih otočkih teroristkinja.

Naglašavaju da ta smrt nije bitna zbog vojnih razloga jer ona nije bila važna borkinja ili zapovjednik, nego je imala bitnu ulogu u propagiranju islamističkog Jihada ili "Svetog rata" u državama Zapada. "Bijela udovica", kako su nazvali britanski mediji, je odrasla u katoličkoj obitelji u gradu Kentu. Prije života teroristkinje ona je bila član punk-rock benda i konzument droga te vodila sasvim normalan život britanske mladeži. Navodi Večernji list.

ISIL je koristio za regrutiranje mladeži sa Zapada

No, potom se udala za terorista i na sebe privukla pozornost medija. Njezin suprug, Junaid Hussein iz Birminghama, također je ubijen u napadu bespilotne letjelice prije dvije godine. Publicitet koji je Jones dobila u britanskim medijima ISIL je koristio za svoju propagandu i regrutiranje mladeži iz država Zapada, posebno žena i djevojčica. Njihova putovanja u Siriju, koja su se često događala bez znanja obitelji, samo su donosile dodatni publicitet i vidljivost ISIL-a.

Umm Hussein al-Britaniyah ili Sakinah Hussein, su dva imena po kojima je Jones bila poznata u sirijskom životu, a često se fotografirala s automatskom puškom ili pištoljem. U izvještajima je prikazivana kako vodi ženske jedinice u bitku, iako nema dokaza da se to zaista i događalo. Najjača propaganda se događala kada je ISIL-u išlo dobro na terenu, ušli su iz Sirije u Irak i širili svoj "kalifat". Volonteri "Bijele udovice" sa zapada su tada bili vrlo zaposleni na internetu potičući mlade muslimane sa se uključe u "sveti rat s pet zvjezdica".

Sinovi ubijali zarobljenike

Neki od njih su zasnovali obitelji u Siriji i Iraku te dobili djecu. Mlade žene koje su regrutirane uz pomoć Sally-Anne Jones često su imale više brakova jer su se udavale za druge borce kada bi im muževi bili ubijeni. Neke su natjerane da dijele svoje domove sa seksualnim robinjama, a nekima su sinovi regrutirani u "dječje jedinice" ISIL-a.

Ta djeca su fotografirana kako ubijaju ISIL-ove zarobljenike, a u takvoj mučnoj sceni je snimljen i sin "Bijele udovice" Jojo. Ona je tvrdila kako ta fotografija nije autentična. Supruga jednog od borca nakon bijega u Tursku kazala je da je Jones strahovala što će se dogoditi njezinom sinu ako ga uhvate neprijateljske snage. - Imala je osjećaj da će ISIL izgubiti - kazala je žena.

Pretpostavlja se i da je njezin sin poginuo u napadu američke bespilotne letjelice koja je gađala njegovu majku izvan grada Rake. Navodno je razlog zbog kojeg Amerikanci i Britanci vijest o smrti "Bijele udovice" drže u tajnosti je zato što su se bojali reakcije jer je u napadu ubijen i dječak. Njezin suprug Junaid Hussein je bio vrlo cijenjen u vrhu ISIL-a zbog svojih informatičkih vještina. Kratak i brutalan život para u Siriji je dobar pokazatelj moći društvenih mreža i propagande u modernom društvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok