Šest i pol godina nakon što je uhićen u selu Lazarevo u Srbiji, ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, danas će pred Haaškim sudom biti izrečena prvostupanjska presuda, piše Večernji list BiH.

Sudbeno vijeće, kojim predsjeda Nizozemac Alphons Orie, a u kojem su još Nijemac Christoph Flügge i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto, obznanit će odluku koja će sigurno izazvati lavinu reakcija na Balkanu, bez obzira na to kakva će biti.

Zdravlje i ponašanje

Mladića optužnica tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošlog stoljeća. Haaško tužiteljstvo je u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo od Sudbenog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje kako bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve, te uvreda za pravdu”, dok je obrana tražila oslobađajuću presudu.

Mnogi se slažu u ocjeni kako je svojim ponašanjem tijekom pet godina suđenja Mladić radio protiv sebe, često omalovažavajući Sud, ali i svjedoke te žrtve. Mnogo se polemiziralo i oko njegova zdravstvenog stanja, a to što su njegovi odvjetnici raznim izgovorima nastojali odgoditi izricanje presude, dovoljno govori kakav epilog i oni sami očekuju. Čak su ustvrdili kako će umrijeti ako bude morao saslušati svoju presudu. Sastav Sudbenog vijeća mu baš i ne ide u prilog, posebno kada je riječ o predsjedatelju Vijeća iskusnom sucu Alphonsu Orieu. Ovaj Nizozemac ima šesnaestogodišnje iskustvo u ICTY-ju i slovi kao jedan od sudaca čija sudbena vijeća izriču najstrože zatvorske kazne. Momčila Krajišnika osudio je na 27 godina zatvora, Milana Babića, ratnog lidera hrvatskih Srba, koji je priznao krivnju, Sudbeno vijeće, čiji je član također bio Orie, osudilo je na 13 godina zatvora. Sudio je ratnom zločincu iz Brčkog Ranku Češiću, bivšem srpskom policajcu koji je priznao zločine. Orie je bio u Vijeću koje mu je izreklo kaznu od 18 godina zatvora za mučenje, silovanje i ubojstva bošnjačkih i hrvatskih zatvorenika u logoru Luka 1992. Zapovjednika Vojne policije i vođu paravojske u Foči Dragana Zelenovića Orie je osudio na 15 godina zatvora. Orie je vodio suđenje generalu Stanislavu Galiću koji je optužen za granatiranje Sarajeva, a osuđen je na 20 godina zatvora.

Očekuje se doživotna kazna

Član Sudbenog vijeća iz Južnoafričke Republike Bakone Justice Moloto sudio je bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, dok je treći član Vijeća sudac Christoph Flügge najpoznatiji po tome što je otvoreno preispitivao genocid u Srebrenici, a potom je zatraženo iz BiH, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da se pod hitno izuzme iz slučaja Radovana Karadžića i svakog drugog u kojem su predmet zločini u BiH.

Predstavnici žrtava, od kojih će mnogi u Haagu pratiti izricanje presude, ističu kako bi svaka druga presuda, osim kazne doživotnog zatvora, bila nagrada za čovjeka kojeg, uz Radovana Karadžića, smatraju najodgovornijim za svoje patnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok