Papa Franjo iskoristio je moć svojega vrhovnog autoriteta kako bi zaustavio pokušaj komplikacija vatikanskog Vrhovnog sudišta u pitanjima proglašenja ništavnosti crkvenih brakova.

Većina je na Biskupskoj sinodi o obitelji odlučila, na Papin poticaj, da se pojednostavni i pojeftini proces na crkvenom sudištu. No, iz Vrhovnog sudišta Apostolske signature je biskupima stigao dopis kako suditi mora interdijecezanski sud, ali Papa je odredio da se pravila primjenjuju bez traženja dozvole ili ovlaštenja od Apostolske signature. Tako je Papa uveo jednostupanjski postupak u kojem odlučuje i presuđuje jedino dijecezanski biskup na samo jednom ročištu, umjesto obaveznog dvostupanjskog postupka koji je trebao proći sporo vatikansko sudište i angažman specijaliziranih odvjetnika. Piše Slobodna Dalmacija.

- Nove odredbe izraz su Crkve koja je u stanju primiti i liječiti one koji su u životu ranjeni na različite načine, i u isto su vrijeme ponovno pozvani na obvezu obrane svetosti života. U vašem služenju pozvani ste da budete bližnji braći u samoći i trpljenju, koji čekaju stručnu i stvarnu pomoć crkvenog pravosuđa kako bi mogli ponovo pronaći mir u svojim savjestima i volju Božju u odnosu na ponovno pristupanje euharistiji – kazao je papa Frane na seminaru koji je organizirao crkveni sud Rota Romana, s temom "Novi bračni postupak i kanonski postupak".

Novim je propisima ukinuta dvostruka presuda i uveden je tzv. "kratki postupak", koji u središte procesa stavlja dijecezanskog biskupa ili eparha u slučaju Istočnih Crkvi kao suca u parnicama.

- Dijecezanski biskup osobni je i jedini sudac u kratkom postupku. Taj postupak nije izbor koji dijecezanski biskup može napraviti, nego je obaveza koja proizlazi iz njegove posvete i poslanja koje je primio. Lik dijecezanskog biskupa suca jest "nadvratnik", konstitutivno načelo i diskriminirajući faktor cjelokupnog kratkog procesa. On ima isključivu nadležnost u tri faze kratkog postupka: tužbi, koja uvijek mora biti upućena na dijecezanskog biskupa, istrazi i odluci. Jedan od temeljnih kriterija je milosrđe. Taj temelj zahtijeva da dijecezanski biskup što prije započne kratki postupak. Suosjećanje i besplatnost dva su bisera koja trebaju siromašnima, koje Crkva mora ljubiti iznad svega – zaključio je papa Frane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok