Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti iz Banskih dvora i komentirao presudu šestorici bosanskih Hrvata i samoubojstvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda.

- Želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata i hrvatskom narodu - kazao je Plenković na početku i dodao da izražavaju nezadovoljstvo zbog današnje presude.

Podsjetio je na pomoć koju je Hrvatska davala BiH u ratu. - Hrvatska vojska je prekinula srpsku opsadu Bihaća i time je spriječila ponavljanje najtežih zločina kao što je bio u Srebrenici - kazao je Plenković i dodao da je HV zajedno s Armijom BiH oslobodio veliki dio BiH i omogućila prekid rata u BiH. Naglasio je da je Hrvatska primila veliki broj izbjeglica.

- Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su svojih glasovanjem na referendumu stvorili temelje za neovisnost i samostalnost BiH - rekao je Plenković. Dodao je da se Hrvatska tri puta pokušala uključiti kao prijatelj suda u postupak šestorici.

Vlada će razmotriti pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz presude - Presudom se na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu - rekao je Plenković.

- Državni vrh nije mogao biti povezan sa onim činjenicama i interpretacijama kako je navedeno u presudi. Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi nije utvrđena odgovornost Srbije za UZP - rekao je Plenković te dodao da će Vlada razmotriti pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz presude. Plenković je kazao da presuda neće utjecati na odnos između Hrvatske i BiH.

- Većeg zagovornika za daljnji europski napredak od Hrvatske BiH nema - rekao je Plenković. Na pitanje je li ovo pobjeda prava ili politike Plenković je kazao da je Hrvatska nezadovoljna ovom presudom.

- Što se tiče propusta, nije baš uobičajeno da se ovako nešto događa u sudnici. Sud mora ocijeniti kako je došlo do ovakvog propusta - rekao je Plenković o činjenici da je slobodan Praljak uspio u sudnici popiti otrov nakon izricanja presude.

Praljkova poruka

Na pitanje kako je osobno doživio čin Slobodana Praljka, Plenković je rekao "izrazito emotivno".

- Izuzetno nam je žao. To pokazuje toliki stupanj uvjerenosti da sve ono što je radio, radio je s ciljem da radi dobro za hrvatski narod. Ne sjećam se da je uopće ikad viđen takav čin. To je bila njegova poruka svima da učinimo sve da presudu koju je smatrao nepravednom i neprihvatljivom ne učini onakvom kakva je mogla izgledati danas u tome trenutku - rekao je Plenković.

Na pitanje je li to osuda politike koju je vodio Franjo Tuđman 90-ih, Plenković je rekao da je Tuđman najzaslužniji što imamo nezavisnu Hrvatsku.

- Njegova politika prema BiH bila je uvijek usmjerena prema tome da se održi njezina teritorijalna cjelovitost - rekao je Plenković.

- Povijesna istina pokazat će da je Hrvatska uvijek bila ona koja je stajala uz i podupirala BiH, kao što radi i danas - rekao je premijer.

Pravomoćna presuda

Danas je na Haškom sudu izrečena pravomoćna presuda šestorici bosanskih Hrvata u kojoj je potvrđena presuda prvog stupnja.

Bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora, bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što je sudac izrekao kaznu od 20 godina zatvora generalu Slobodanu Praljku, on je u sudnici popio otrov, a nekoliko sati kasnije je preminuo u bolnici. (Hina, Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok