Vladimir Šeks, dugogodišnji sve i svašta u samostalnoj Hrvatskoj, bio je, prema pisanju novog "Nacionala", suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti, poznate kao Udba.

Navedeni je tjednik "pregledao tisuće stranica dokumenata koji su se vodili kao skupna izvješća, odnosno informacije Službe državne sigurnosti iz Osijeka", a u njima je bilo 18 izvještaja iz 1975., 1976. i 1977. koji "dovode u pitanje tezu Vladimira Šeksa da je on Službu 'vukao za nos' i davao im samo općepoznate informacije". Piše Slobodna Dalmacija.

Štoviše, tjednik rezolutno tvrdi da je "pod kodnim imenom 'Kolega' Službi dostavljao informacije o svojim kontaktima s bivšim proljećarima, a kao sivu eminenciju osječkog kruga u kojem su bili i Ivica Vrkić, Ivan Vekić, Nedeljko Rešetar, Milan Jurić i drugi označio je Antu Jelavića", tvrdi "Nacional" potkrepljujući tekst nizom faksimila.

"Jutarnji list" nedavno je pisao da je Udba Šeksa vodila pod imenom "Kolega": prema objavljenome, upravo im je on davao ključne informacije u obradi nad Zlatkom Bagarićem. Štoviše, Šeks je 13. lipnja 1974. godine samoinicijativno otišao u osječku ispostavu Službe državne sigurnosti i prenio sadržaj razgovora s tada osamnaestogodišnjim Bagarićem i njegovom majkom Smiljom.

Šeks je to potvrdio Jutarnjem i ponudio objašnjenje. Bio je, kaže, uvjeren da je SDS već snimio njegov razgovor s Bagarićima, a kako je, prema vlastitim tvrdnjama, bio "državni neprijatelj broj 1", samoinicijativnim odlaskom u SDS htio se prikazati lojalnijim nego što je bio i izbjeći klopku.

Sada se ispostavlja da je "klopke" izbjegavao vrlo često. U informaciji sastavljenoj 13. veljače 1975. godine s potpisom Željka Bartolovića, operativca koji je sa Šeksom razgovarao i u slučaju Bagarić, stoji da je 5. veljače "Kolega" potvrdio "postojanje neformalne grupe", koju su mahom činili bivši proljećari Ante Jelavić, Drago Marjanac, Ivica Vrkić, Adam Meštrović, Milan Jurić, Nedeljko Rešetar...

"Suradnik naglašava da nema aktivnog i organiziranog neprijateljskog djelovanja, djelatnost se uglavnom sastoji u održavanju kontinuiteta, okupljanju i čuvanju postojećih snaga", prenosi Bartolović "Kolegina" opažanja. I sada, zanimljiv dio:

"Mišljenje 'Kolege' je da je napravljena velika pogreška što je društvo omogućilo Jelaviću, Marjancu i drugima da otvore advokaturu koja im omogućava da neprijateljski djeluju na klijentelu. Također je njegovo mišljenje da oni sada samo predstavljaju latentnu opasnost, a da bi se aktivirali tek kada bi došlo do bilo kakvih političkih promjena. Sadašnje njihove koncepcije suprotne su koncepcijama Saveza komunista", prenosi Bartolović "Kolegine" riječi.

Od Šeksa smo SMS-om zatražili komentar, nije odgovorio.

"Nacionalovim" je novinarima najavio skoro objavljivanje svoga dosjea, a na uvid im je dao elaborat SDS-ova osječkog centra te izvadak iz Rekonstrukcije Službe državne sigurnosti koju su izradili Josip Perković i Jan Gabriš. Po tim je dokumentima on bio jedna od glavnih meta SDS-a, i to kao hrvatski intelektualac, organizator i nositelj neprijateljske djelatnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok