17. siječnja na riječkom Županijskom sudu počinje suđenje Muradifu Hamzabegoviću optuženom za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice, piše Novi list.

S obzirom da je nedostupan pravosuđu, 57-godišnjaku rodom iz Zvornika sudit će se u odsutnosti. To i ne bi bila neka vijest da nije poznato kako je Hamzabegović, prema pisanju brojnih medija, uključujući i one iz BiH, istinski sljedbenik vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u rat u Siriju, a uz to ima i deblji kriminalni dosje u BiH.

Osim toga, Muradif Hamzabegović i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao član kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi. Mediji ga prvi put spominju u kontekstu pogibije 21-godišnjeg žitelja zeničkog naselja Gornja Gračanica koji je u džihad u Siriji, otišao samo par mjeseci prije tragične smrti. Na daleki je put, navodno, krenuo kombijem upravo u vlasništvu Muradifa Hamzabegovića.

Hamzabegović je prije pet godina presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 konvertibilnih maraka zbog krijumčarenja migranata, kojima je naplaćivao po 1.500 eura za ilegalni ulazak u zemlje zapadne Europe. No umjesto u zatvor, Hamzabegović je otišao u rat u Siriji odakle je organizirao dolazak drugih bosanskih ratnika uglavnom s područja Gornje Maoče.

Prema nekim napisima, Hamzabegović se u ratu izvrsno snašao te razvio biznis švercom različite robe te za samo pola godine smogao toliko novca da je kupio kuću u Azazu, gradiću 30 km od Alepa.

Hamzabegovića se spominje i kao osobu koja je pomogla Nusretu Imamoviću, traženom svjetskom teroristu, da izbjegne iz BiH u Siriju. Imamović je kao vođa vehabijskog pokreta u BiH, bio uvršten na listu deset najvećih i najopasnijih terorista u svijetu. Oni koji Hamzabegovića poznaju, prisjećaju se da je svojedobno, dok njegov životni put nije krenuo u drugom smjeru, bio najpoznatiji po tome da u Tuzli drži »Halal autootpad«, piše Novi list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok