Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koje je naslijedilo predmete Haaškog suda danas je izreklo drugostupanjsku presudu protiv Vojislava Šešelja koji je 2016. oslobođen optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH.

Šešelj je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora, no ne vraća se u zatvor jer mu je žalbeno vijeće u izdržavanje kazne uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru gdje je bio od 2003. do 2014. godine. Sve druge točke žalbe, žalbeno vijeće je odbilo te je ovom presudom žalbeni postupak završen, javlja Vecernji.hr.

"Pretresno vijeće pogriješilo je kada nije proglasilo Šešelja odgovornim za kaznena djela na osnovi njegovog govora. Šešeljeve izjave u kojima se koriste pogrdni epiteti huškačke su prirode. Žalbeno vijeće smatra da je pretresno vijeće pogriješilo jer su huškačke izjave mogle navesti druge da počine zločine"– rekao je tijekom izricanja presude sudac Theodore Meron.

Kako je navedeno, optužba nije dokazala da je pretresno vijeće pogrešno ocijenilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat. Žalbeno vijeće odbacilo je argumentaciju optužbe za koju se Šešelj tereti za udruživanje u zločinački pothvat.

Žalbeno vijeće je zaključilo da raspravno vijeće nije moglo zaključiti da nije bilo rasprostranjenog ili sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH. Nijedan razuman presuditelj ne bi mogao zaključiti da nije bilo takvog napada, rekao je sudac Theodore Meron.

Kao što se i očekivalo, Šešelj se nije pojavio na izricanju presude.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok