Dvjestotinjak sudionika povorke "Besmrtnog partizanskog odreda" okupilo se u utorak na Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama Franje Tuđmana, Josipa Broza Tita te poginulih boraca NOB-a krenuli prema Trgu Republike Hrvatske, gdje su u zrak pustili 73 bijela balona mira, kao simbola podsjećanja na 73. obljetnicu pobjede nad nacifašizmom.

Na početku povorke istaknuti su veliki transparent s natpisom "Besmrtni partizanski odred" i zastave Hrvatske, Europske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) te zastavu Hrvatske s petokrakom iz vremena socijalizma.

Partizanske pjesme

Također, istaknuli su fotografije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i samog borca NOB-a, vođe NOB-a Josipa Broza Tita i boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu. U povorci koja je prolazila središtem Zagreba povremeno su pjevali partizanske pjesme.

Na Trgu Republike Hrvatske stali su ispred Hrvatskog narodnog kazališta, otpjevali partizanske pjesme i  u zrak pustili 73 bijela balona, te se potom mirno razišli.  

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin izjavio je novinarima da je cilj akcije senzibiliziranje javnosti prema ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodnu, tada Federalnu Hrvatsku, a danas Republiku Hrvatsku. Istaknuo je da prvi puta organiziraju marš pod nazivom "Besmrtni partizanski odred" za Dan oslobođenja Zagreba, koji je bio prije 73 godine, a nada se da će iduće godine biti više ljudi.

Državni vrh

Najavio je da će u srijedu u povodu Dana pobjede nad nacifašizmom odnosno Dana Europe biti organizirana svečana akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojoj će sudjelovati i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.  Rekao je da su neki iz državnog vrha opravdali izostanak, a neki će poslati svoje izaslanike, tako da će ipak na neki način i državni vrh biti zastupljen na svečanosti u povodu Dana pobjede.

Habulin je rekao da je zadovoljan s brojem ljudi koji obilježavaju te značajne datume iz naše prošlosti.

"Dođu oni koji žele doći. Vjerujem da će ovaj marš na godinu biti brojniji, a iduće godine još brojniji... Na sutrašnjoj svečanosti vjerujem da će velika dvorana u Hrvatskom glazbenom zavodu biti ispunjena", istaknuo je.

Na pitanje kako ocjenjuje odnos prema antifašizmu, to što su ove godine bile tri komemoracije u Jasenovcu i to što je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu, Habulin je rekao da su izrazili neslaganje jer se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav kao njezin najznačajniji dokument.

"Nema prave reakcije vlasti na isticanje fašističkih simbola, na izvikivanje ustaških pozdrava, niti na registraciju udruga čiji su programi i političke platforme u suprotnosti s Ustavom", rekao je.

Marševi po cijelom planetu

Poručio je da ustaško i fašističko znakovlje i pozdrave treba maknuti iz javnog prostora u Hrvatskoj, a ne zna što bi rekao na pokroviteljstvo Sabora nad manifestacijom u Bleiburgu jer vlast i udruge u Austriji to ocjenjuju kao "najveći profašistički dernek u Europi". 

Elena Pilićeva Čorko, predsjednica Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj i inicijatorica "Besmrtnog partizanskog odreda", rekla je kako je taj marš krenuo 2012. iz Rusije, a ove godine se održava u 81 zemlji svijeta i obilježava ga oko 60 milijuna ljudi.

"Idu marševi po cijelom planetu, u velikim i malim gradovima. To nije više ruski, to je svjetski pokret u čast antifašizmu i pobjedi nad fašizmom", rekla je Pilićeva Čorko. 

U povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba izaslanstva SABA RH i sličnih udruga odali su jutros počast i položili cvijeće i vijence na Grobnici narodnih heroja, spomeniku kozaračkoj djeci i partizanskom groblju na zagrebačkom Mirogoju. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok