Nakon što je student Selmir Mašetović iz Gradačca 22. svibnja uhićen u Turskoj zbog sumnje da je povezan s organizacijom FETO, Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH u Sektoru za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i suradnju, izjavio je za Vijesti.ba da Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju u svezi uhićenja Mašetovića u Turskoj a, kako je doda, ako ju dobije, ona će biti proslijeđena nadležnom MUP-u radi evidentiranja.

“Ministarstvo pravde BiH postupa po međunarodnim ugovorima iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, koja podrazumijeva međusobnu pomoć između država u svezi procesuiranja, pribavljanja dokaza, saslušanja svjedoka, ustupanja kaznenog gonjenja, izručenja i sl., dok zaštitu našim državljanima lišenim slobode u inozemstvu pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva BiH koja se nalaze u državi gdje je državljanin BiH lišen slobode“, navodi se u dopisu za Vijesti.ba. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su, pak, za portal Klix.ba naveli da je to tijelo vlasti u petak, 1. lipnja 2018., izvijestilo Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH o uhićenju bh. državljanina u Turskoj. Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je da je 31. svibnja 2018. tursko tužiteljstvo izvijestilo Generalni konzulat BiH u Istanbulu da se protiv državljanina BiH vodi postupak. Turska je, dakle, čekala čak deset dana da bi zvanične predstavnike bh. vlasti u Istanbulu informirala o uhićenju bh. državljanina.

“Očekuje se sudski proces protiv bh. državljanina. Generalni konzulat je obitelji osumnjičenog predložio listu odvjetnika koji poznaju jezike BiH te turski jezik. Čeka se i na odgovor u svezi dozvole posjeta bh. državljaninu“, dodali su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Veleposlanik BiH u Turskoj Bakir Sadović ranije je za Vijesti.ba potvrdio da je opunomoćenik odvjetnika bh. studenta zatražio njegovo žurno oslobađanje kako bi se mogao braniti sa slobode.

U međuvremenu, roditelji Selmira Mašetovića do danas nisu uspjeli ostvariti čak ni telefonski kontakt sa sinom. Službeno Sarajevo četrnaest dana nakon uhićenja šuti, a turske vlasti nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH u toj zemlji da posjete Mašetovića. Vlasti u BiH ni 14 dana nakon uhićenja nemaju detaljnih informacija o Mešetoviću i o, općenito, odnosu turskog sustava prema tom bh. državljaninu koji se nalazi u zatvoru.

Podsjetimo, službenici turskih policijskih agencija su 22. svibnja 2018. uhitli Selmira Mašetovića zbog sumnje da je povezan s FETO-om. Javnosti je za sada poznato da je Mašetović pao u nemilost Erdoganovog sustava zbog korištenja mobilne aplikacije ByLock, a za koju turske vlasti vjeruju da je korištena kao sredstvo komuniciranja članova pokreta Fetullaha Gulena.

Javno mnijenje u BiH, točnije oporbene političke stranke, politički analitičari, javne osobe i brojni građani na društvenim mrežama poručili su ovim povodom da su vlasti u službenom Sarajevu i na ovom primjeru pokazale da im je Erdoganov rat s političkim protivnicima važniji i od života državljana BiH. Tako su se oglasili Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS), Narodna stranka radom za boljitak te DF zahtijevajući angažman nadležnih vlasti kako bi se Mašetović vratio u BiH. (Dnevni list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok