Turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je pobjedu na predsjedničkim izborima i da je njegova vladajuća stranka AK s koalicijskim partnerom osvojila većinu u parlamentu.

No oporbena stranka tvrdi da je prerano za priznavanje poraza i da Erdogan i dalje može pasti ispod 50 posto potrebnih da bi izbjegao drugi krug izbora 8. srpnja. 

Na izborima je po prvi put biran predsjednik s novim, uvećanim ovlastima koje je tražio Erdogan i dobio na referendumu 2017. slabom većinom. 

Kritičari smatraju kako će to dodatno potkopati demokraciju u toj članici NATO-a i učvrstiti vladavinu koncentriranu u jednom čovjeku. 

Erdoganov glavni rival za mjesto predsjednika, Muharrem Ince iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), pozvao je promatrače izbora da ostanu na biralištima kako bi osigurali da ne dođe do izborne prijevare u vrijeme dok konačni rezultati stižu iz većih gradova gdje njegova stranka bilježi najbolje rezultate. 

Nakon 96 posto prebrojanih glasova predsjedničkih izbora Erdogan ima 53, a Ince 31 posto glasova, objavile su turske televizije. 

Na parlamentarnim izborima, nakon 98 posto prebrojanih glasova, AK ima 43, a saveznik MHP 11 posto. Oporbeni CHP ima 23, a prokurdski HDP 11 posto, taman iznad praga od 10 posto potrebnog za ulazak u parlament. 

Izlaznost na predsjedničke izbore iznosila je 86,62 posto, a na parlamentarne 87 posto, objavila je državna televizija. Pravo glasa imalo je više od 56 milijuna ljudi.

Glavna oporbena stranka već je upozorila na pokušaje izborne prijevare, prenosi francuska agencija AFP.

Dobili smo mnogobrojne pritužbe, posebno u pokrajini Sanliurfi na jugoistoku zemlje, rekao je glasnogovornik stranke CHP (socijaldemokrati) Bulent Tezcan na konferenciji u sjedištu stranke u Ankari.

Nabrojao je nekoliko primjera pokušaja ubacivanja listića u glasačke kutije koji pogoduju vlastima čak i prije otvaranja birališta. Prikazao je i videosnimku izjave čovjeka koji je tvrdio da je na biralištu u Surucu bilo više listića od birača.

Tužiteljstvo je o tome otvorilo istragu i već je uhićeno četvero ljudi, prenosi Anadolija.

Strahujući od izbornih prijevara, posebno na kurdskom jugoistoku zemlje, oporba i nevladine organizacije angažirale su nekoliko stotina tisuća promatrača.

Glavna prokurdska stranka HDP također je na društvenim mrežama kritizirala pokušaje prijevare i zastrašivanja na jugoistoku zemlje.

No Erdogan je nakon glasanja u Istanbulu izjavio da na izborima u Turskoj nije bilo ozbiljnih problema. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok