Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, zbog navijanja za nogometnu reprezentaciju Hrvatske proteklih dana je na društvenim mrežama, kako javlja Radio Sarajevo, doživio niz uvreda od strane lažnih vjernika i patriota iz redova bošnjačkog naroda.

Dok su mu pojedini ‘izražavali sućut zbog poraza Hrvatske u finalu od Francuske’ te ga proglašavali izdajnikom Bosne i Hercegovine, on je za Radio Sarajevo još jednom govorio o ljubavi prema Vatrenima, Svjetskom prvenstvu, Bošnjacima u Hrvatskoj... 

‘Sve što sam pisao u vezi Hrvatske i njihove sjajne igre i borbe za osvajanje titule svjetskog prvaka, radio sam iz srca. Navijao sam za Hrvatsku, jer u toj reprezentaciji više od pola nogometaša ima porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Žalosno je što oni nisu pozvani da igraju za BiH, već su se odlučili da nastupe za Hrvatsku i to je ono što me boli. Ja sam u nedjelju slavio srebro kao da je zlatnog sjaja. To je uspjeh za nogomet, za državu, za turizam. Tek će se vidjeti koliko vrijedi ovo drugo mjesto Hrvatske osvojeno u Rusiji’, priča Muhić.

Porijeklom je iz Lugova kod Kačuna (općina Busovača). Suprugu, koja je iz Maglaja, upoznao je u Zagrebu. Imaju troje djece, Ajlu, Aziza i Amara, koji su rođeni u Varaždinu, odnosno Karlovcu. 

‘Kakav bih ja bio čovjek da navijam protiv države čiji sam državljanin? Kako da budem protiv uspjeha države u kojoj sam se spasio kao izbjeglica? Kako da mrzim državu u kojoj smo supruga i ja završili islamsku školu? Kako da budem protiv reprezentacije države u kojoj su se rodila moja djeca i najstarija kćerka koja danas navršava 18 godina?Kako da budem protiv države u kojoj su moja djeca prvi zrak udisali nakon dolaska na ovaj svijet?’, pita retorički efendija Muhić.

On kaže da ne želi slaviti poraz Hrvatske od Francuske, već da se veseli velikom uspjehu Luke Modrića, Ivana Rakitića...

‘U mojoj kući imam dresove Edina Džeke i Miralema Pjanića, ali i hrvatski dres. Za mene je normalno obući dres Hrvatske kada je neka važna utakmica, a ne igra moja Bosna i Hercegovina. I ja to tako gledam. Danas gledamo samo mržnju, koja se širi. Dosta je gledanja preko nišana, ja želim da svima bude bolje', priča Muhić.

On kaže da je u Hrvatskoj već davno uređeno da su Bošnjaci nacionalna manjina s punim pravima. Još 2002. Hrvatska je potpisivanjem ugovorom riješila islamsko pitanje, među kojima je niz noviteta: vjerski odgoj u vrtićima, halal ishrana u školama, bolnicama, dušobrižništvo u bolnicama i zatvorima. Država je na sebe preuzela plaće imama.

‘To je lijepo od Hrvatske. Naš predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, na najbolji način promovira naše vrijednosti i sve ove dobre primjere mogu kopirati u Francuskoj, Danskoj ili Švedskoj. Kada smo gladni, razumijemo se na sva tri jezika. Dužan sam da svog komšiju volim koji je druge vjere, više nego nekog muslimana koji je iz drugog mjesta. Ja sam otišao iz Bosne, ali Bosna nije iz mene i nikada i neće’, govori Muhić

‘Zašto sa uspjehom hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu izjednačavati fašističke istupe pojedinaca u Mostaru ili u bilo kojem mjestu? Čemu to? Jesmo li se ikada zapitali? Nekome je stalo da se mržnja širi i unosi nemir među ljude. spustiti se na taj nivo što tamo neko neodgojeno dijete isfrustriranih roditelja uzvikuje ‘nož, žica, Srebrenica' jest ravno životinjskim porivima. Zašto psovati Hrvatsku i vrijeđati one koji navijaju za hrvatsku reprezentaciju, a ujedno navoditi hadise (izreke poslanika) i ajete (retke iz kur’ana) te se pozivati na islam? To je najniže ljudsko poniženje i vjere i ljudi. Takvi postupci su puni mržnje, animoziteta’, kaže efendija Muhić, koji je dodao da je ponosan Bošnjak u Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok