Papa Franjo u subotu odlazi u dvodnevni posjet Irskoj, dominantno katoličkoj zemlji. Od posljednjeg pohoda jednog pape prije gotovo 40 godina, Irci su promijenili stajališta o Crkvi i njezinu učenju o društvenim pitanjima.

Prije 39 godina Ivana Pavla Drugog u Irskoj su došla pozdraviti dva milijuna ljudi. U to je vrijeme bila zabranjena rastava braka, homoseksualnost je bila kazneno djelo, a javnost još ništa nije znala o zlostavljanju žena u Magdaleninim praonicama, ni o seksualnom napastovanju djece u crkvi. Danas je to zemlja u kojoj pobačaj nije zabranjen, istospolni brakovi su legalizirani, a premijer ni prije izbora nije skrivao da je gej. Prenosi HRT.

"Irska se promijenila. Društvo je otvoreno, ne prihvaća ljude koji čine nažao drugima. Crkva je licemjerna. Pretvara se da služi narodu, a s druge strane uzrokovala je toliko mnogo štete na različite načine", kaže Helen Ryder, stanovnica Dublina.

Papa Franjo dolazi u Irsku nakon što je objavljeno izvješće o pedofiliji u katoličkoj crkvi u Pensilvaniji. U toj američkoj saveznoj državi u posljednjih 70 godina oko 300 svećenika spolno je zlostavljalo više od tisuću djece. Velika porota izvijestila je i da su visoki crkveni dužnosnici sustavno zataškavali optužbe.

"Irski narod želi da žrtve zlostavljanja dobiju mogućnost susresti se s Papom. Žrtve žele da im Papa kaže nešto doista smisleno. Ne samo ispriku. Ispriku su čuli već mnogo puta", kaže Pat Coyle, novinarka.

Vatikan je objavio da će se Papa sastati sa žrtvama, ali još se ne zna gdje i kada. Njegov posjet trajat će dva dana, susrest će se s predsjednikom i premijerom, biti na Svjetskom susretu obitelji, posjetiti centar za beskućnike i marijansko svetište Knock.

"Išla sam vidjeti Papu 1979. Sada sam ponovno dobila priliku da ga vidim i veoma se radujem. To je sjajno, divno za našu zemlju", kaže Theresa Brennan, vjernica.

Udruga "Reci ne papi" priprema prosvjed u Vrtu sjećanja za vrijeme mise u Dublinu. Cilj je pokazati solidarnost sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja. Sam Papa jučer je imao poruku za vjernike: "Molite se za moj nadolazeći povijesni put u Dublin. Slava Bogu."

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok