Škotska je policija u četvrtak objavila vijest da je uhitila 12 osoba u okviru istrage o slučajevima teškog zlostavljanja u sirotištu Smyllum Park u Lanarku. Među njima je 11 žena i jedan muškarac, svi danas u dobi između 62 i 75 godina.

Uhapšeno je i nekoliko opatica, točan broj nisu otkrili, a Daily Mail je danas objavio da je uhapšeno još četvero ljudi u dobi između 71 i 93 godina.

‘Još će četiri osobe danas biti privedene. Istraga se nastavlja’, rekao je kratko glasnogovornik policije.

‘Današnje vijesti štite sve preživjele koji su imali hrabrosti otkriti istinu. Očekujemo uspješan progon svih onih koji su počinili zločine i prošli nekažnjeno, jer su ih štitili nadređeni. Biskupi i drugi vjerski vođe također bi trebali odgovarati zbog svojih propusta’, rekao je Alan Draper iz organizacije koja štiti žrtve nasilja.

Vijesti o uhićenju objavljene su netom prije nego što će Lady Smith, predsjednica organizacije koja se bavi istragama zlostavljanja u institucijama koje brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Scottish Child Abuse Inquiry, objaviti osuđujući izvještaj o događajima u Smyllumu.

Uhićeno je nekoliko opatica i bivši zaposlenici danas zatvorene ustanove.

Bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu u okviru istrage su iznijeli svjedočanstva o tome kako su ih časne sestre tukle, prisiljavale da jedu vlastitu bljuvotinu i ponižavale na razne načine ako bi se slučajno pomokrili u krevet. Jedna se žena prisjetila djeteta koje je vjerojatno i umrlo nakon što su ga satima ostavile da stoji na kiši za kaznu.

Theresa Tolmie-McGrane za BBC je ispričala potresnu priču o svom odrastanju u tom sirotištu gdje je bila smještena sve do odlaska na fakultet.

Jedan je bivši štićenik red časnih sestara koje su vodile sirotište do 1981., kad je zatvoren, usporedio sa zapovjednicima nacističkih koncentracijskih logora. 

Policija istražuje još jedan red časnih sestara koje su navodno također zlostavljale štićenike raznih sirotišta po Škotskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok