Psihoza oko kontaminiranih australskih jagoda proširila se na Novi Zeland gdje je lanac supermarketa objavio u nedjelju da su šivaće igle pronađene u jednoj posudici s jagodama podrijetlom iz Australije.

Trgovinski lanac Countdown objavio je da povlači marku australskih jagoda sa svojih polica nakon otkrića igala u trgovini u Aucklandu.

Voće podrijetlom iz Zapadne Australije prodavano je prošlog tjedna u svim prodavaonicama tog lanca na Novom Zelandu a zabilježen je samo jedan incident.

"Shvaćamo vrlo ozbiljno sigurnost hrane", izjavio je glasnogovornik tvrtke u priopćenju. "Kupci mogu vratiti u dućan sve jagode marke Choice koje imaju kako bi bili mirni a novac će im biti vraćen u cijelosti".

Lanac je također savjetovao potrošačima da prerežu jagode ostalih australskih marki prije nego ih jedu.

U Australiji je policija zabilježila stotinjak incidenata koji uključuju pribadače ili igle u voću, nakon prvih slučajeva u državi Queensland, na sjeveroistoku zemlje.

Woolworths Australia, tvrtka majka Countdowna, povukla je igle sa svojih polica zbog psihoze, a i iz "predostrožnosti".

Vlada australskog premijera Scotta Morrisona uspjela je u četvrtak da parlament postroži zakon te je sabotaža hranom podložna kazni od 15 godina zatvora. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok