Ivanu Dragičeviću, jednoj od šest osoba kojima se ukazala Gospa u Međugorju, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabranjeno održavanje sastanaka o ovoj temi i propovijedanje o događaju koji se navodno dogodio u Međugorju 1981. godine, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Vatikan je krajem listopada poslao pismo Katoličkoj biskupiji u SAD-u, u kojem izričito zabranjuje propovijedanja vidjelica iz Međugorja u američkim crkvama, što su prenijele sve katoličke agencije.

Naime, u pismu koje je stiglo od vatikanske Kongregacije za nauk vjere koja još uvijek istražuje tvrdnje vidjelica, apostolski nuncij Carlo Maria Vigano od američkih biskupa je izričito zatražio da ne dopuštaju propovijedanja o Međugorju u svojim crkvama dok komisija koja radi na slučaju Međugorja ne završi svoj posao i predoči izvještaj, prenosi Klix.ba.

Vjerski učenjaci u SAD-u su ovo pismo Vatikana shvatili kao nagovještaj da Katolička crkva neće odobriti ukazanja u Međugorju kao validna i utemeljena.

Terry Colafrancesco, utemeljitelj Caritasa u Birminghamu, gdje se propovijedaju ukazanja iz Međugorja, kaže da Crkva u ovom slučaju pravi kontradiktornosti 'šaljući zbunjujuće signale'.

U Vatikanu, centru Katoličke crkve, pomno prate događanja u Međugorju već više od dva desetljeća, a konkretni zaključci još uvijek nisu objavljeni.

Vigano u pismu Katoličkoj crkvi SAD-a navodi da se vidjelac Dragičević trebao pojaviti u nekoliko crkava kako bi prezentirao fenomen Međugorja.

'Predviđeno je, osim toga, da će gospodin Dragičević doživjeti 'ukazanja' tijekom posjeta. Kao što je dobro poznato, Kongregacija za nauk vjere je u procesu istrage određenih doktrinarnih i disciplinarnih aspekata fenomena Međugorja', napisao je Vigano u pismu.

On nadalje podsjeća na izjave bivših jugoslavenskih biskupa iz 1991. godine u kojima navode da na temelju istraživanja koja su do tada urađena nije moguće utvrditi da su se ukazanja dogodila.

'Iz toga slijedi, dakle, da svećenicima i vjernicima nije dozvoljeno da sudjeluju na sastancima, konferencijama ili javnim proslavama u kojima će se vjerodostojnost takvih 'ukazanja' uzeti zdravo za gotovo. Da bi se, dakle, izbjegli skandal i zbunjenost, nadbiskup Muller traži da biskupi budu informirani o ovom pitanju što je prije moguće', napisao je Vigano.

Međugorski fenomen počeo je 24. lipnja 1981. na Podbrdu kod Međugorja, kada se, prema osobnim tvrdnjama šest vidjelica, Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan, 25. lipnja 1981. godine, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli su Gospi, pa se taj datum uzima kao godišnjica ukazanja Blažene Djevice Marije, koju u Međugorju zovu Kraljica Mira. Navodno se Gospa i 32 godine kasnije ukazuje međugorskim vidjelicama.

Otada do danas rijeke vjernika, procjenjuje se, više desetaka milijuna, pohode ovo mjesto molitve i mira.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet