Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donbasu vrlo je otvoreno potvrdio da oni stoje iza napada nakon kojeg je srušen malezijski zrakoplov. Igor Strelkov - to mu je “ratno ime”, dok mu je pravi identitet Igor Girken.

“Upozorili smo vas da ne letite našim nebom”, njegova je izjava koja je stajala na web stranici koju koriste separatisti, ali je brzo uklonjena. Američka televizijska mreža CBS je uspjela skinuti njegovu izjavu s web stranice.Strelkov je, naime, ocjenjuju zapadni mediji, mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni zrakoplov. Kad je, pak, shvatio da je riječ o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni. On je, inače, “ministar obrane” separatističke, nepriznate Donjecke narodne republike.

Kako prenosi Jutarnji list, Strelkov/Girken jedno je je od najpoznatijih lica proruskih pobunjenika, a ukrajinski izvori tvrde da je veteran ruske vojne obavještajne agencije. Borio se na strani agresora u Bosni i Hercegovini, javlja bosanska agencija Patria (NAP).

Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov i veteran je proruskih i prosrpskih ratova protiv muslimana u BiH i Čečeniji. U svojoj biografiji ističe da se borio u ratu u BiH i to na strani Vojske Republike Srpske.

Također, Girken je samo prije nekoliko sati objavio da se na strani separatista koji su odgovorni za obaranje aviona pri čemu je ubijeno više od 80 djece, bore i Srbi. Nedavno im je stiglo i pojačanje.

- Srbi se uspješno bore pod vodstvom Bratislava Živkovića. Srpski borci nemaju gubitke. Nedavno je nova grupa pojačanja stigla iz Srbije. Odred 'Jovan Šević' raste i sada broji 35 dobrovoljaca. Od sada im se obraćamo kao “slavenskom odredu”, pošto pored Srba ima još dobrovoljaca iz drugih slavenskih država, napisao je Girkin koji se predstavlja kao ministar obrane i zapovjednik oružanih snaga Novorusije i proruskih snaga u Donjecku, prenosi NAP.

Ukrajinski premijer: Privedite pravdi gadove krive za ovaj međunarodni zločin

'Privedite pravdi gadove krive za ovaj međunarodni zločin!', kazao je pred novinarima u naletu bijesa ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Spasioci, policija, čak i rudari zajedničkim snagama rade na mjestu gdje je srušen zrakoplov Malaysian Airlines. To je mjesto, prema navodima svjedoka, puno dijelova ljudskih tijela razbacanih unaokolo.

Ukrajinci su za rušenje zrakoplova odmah optužili proruske pobunjenike s tog područja, dok su ruski mediji optužili Ukrajince. Jednu od teorija iznijeli su i na televiziji i novinama. Tvrdili su kako postoje dokazi da su Ukrajinci zamijenili putnički zrakoplov za onaj kojim najčešće leti Vladimir Putin koji je bio pravi cilj napada.

Iako mnogi mediji tvrde kako nema dokaza da je Putinov zrakoplov zaista putovao u to vrijeme, anonimni izvor iz Ruske federalne agencije za zračni transport u nekoliko je navrata citiran u ruskim medijima.

'Istina je da su oba aviona u otprilike isto vrijeme mogla biti iznad Ukrajine', kazao je navodno anonimni izvor.

'Zrakoplov Vladimira Putina mogao je biti prava meta ukrajinskog projektila', dodao je.

Putinov ekvivalent slavnom zrakoplovu Air Force One je posebno dizajniran Ilyushin Il-96 300. To je zrakoplov s četiri motora, dug 55 metara sa rasponom krila od 60 metara. Boeing 777-200 je dug 63 metra, sa rasponom krila od 61 metra.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za rušenje malezijskog aviona

Dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za rušenje malezijskoga zrakoplova u kojem je u četvrtak život izgubilo gotovo tristo ljudi, Interpol u petak nudi pomoć u istrazi, OESS pregovara s proruskim separatistima o otvaranju koridora radi izvlačenja tijela stradalih iz ostataka zrakoplova koji je pao na istoku Ukrajine, a svjetski čelnici ne prestaju izražavati užasnutost tim događajem.

Separatisti u Ukrajini, kao i ruski mediji kažu kako je Boeing 777 srušila ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska nije upotrijebila projektile u borbi protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, a malezijski zrakoplov bio je izvan dometa njihovih sustava, tvrde ukrajinski dužnosnici. "Nijedna naša raketa nije upotrebljena", rekao je Andrij Lisenko, glasnogovornik ukrajinskoga vijeća sigurnosti.

I Bohdan Senik, glasnogovornik ministarstva obrane kaže da je malezijski zrakoplov bio izvan dosega ukrajinskih protuzračnih sustava.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko krivi proruske separatiste s istoka zemlje, kao i njihova 'starijeg brata' Rusiju, a ruski predsjednik Vladimir Putin drži da je cijela odgovornost za pad zrakoplova na Ukrajini. "Nesumnjivo je zemlja na čijem se teritoriju to dogodilo odgovorna za ovu strašnu tragediju", rekao je Putin.

Ukrajinski spasioci izvukli su 181 tijelo stradalih iz Boeinga 777, rekao je u petak jedan predstavnik ministarstva vanjskih poslova u Kijevu. Zna se da je u zrakoplovu bilo 298 osoba i sve su proglašene mrtvima nakon pada s više od deset tisuća metara.

Od 298 osoba u avionu, 189 su bili Nizozemci, 44 Malezijci, od kojih je 15 bilo članova posade. Slijedi 27 Australaca, dvanaestero Indonezijaca, devetero Britanaca, četvero Nijemaca, i Belgijaca, troje Filipinaca te po jedan kanadski i novozelandski državljanin. Malezijski ministar prometa Tiong Lai kaže kako vlasti još nisu ustanovile odakle su preostala četiri putnika.

Pobunjenici u Ukrajini odbijaju prekid vatre koji su predložili Washington i Europljani, ali prihvatit će stručnjake iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te iz ukrajinske vlade koji će istraživati na mjestu pada zrakoplova, objavio je u petak jedan njihov čelnik. "Prekid vatre ne dolazi u obzir, ali dopustit ćemo stručnjacima prilaz mjestu katastrofe", rekao je Aleksander Boroda, samozvani premijer tzv. Donjecke Republike.

"Danas je u Donjeck stiglo 17 novih spasilaca i četvero stručnjaka. Uskoro će otići na mjesto tragedije. Podupiremo dolazak najvećeg mogućeg broja stručnjaka", rekao je Sergej Kavaradze.

I Malezija je najavila slanje 62 ljudi koji će pomoći u izvlačenju tijela stradalih, a na mjesto nesreće već putuju i američki stručnjaci iz FBI-a i Nacionalnog odbora za sigurnost prometa.

Međunarodna policijska organizacija Interpol, kojoj je sjedište u Francuskoj, ponudila je u petak svoju pomoć u istrazi. U priopćenju glavnoga tajnika Ronalda Noblea, kaže se kako Interpol nudi "punu potporu u identifikaciji i vraćanju posmrtnih ostataka".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda uznemiren je zbog, "kako se čini, vjerodostojnih i brojnih podataka o tome da je upotrebljena moderna raketa zemlja-zrak" i njome srušen malezijski zrakoplov.

"To je apsolutno strašna i šokantna nesreća i moramo otkriti što se i kako doista dogodilo", rekao je britanski premijer David Cameron. "Ako je avion srušen, a čini se da je i to moguće, onda krivci moraju odgovarati", dodao je.

U trenutku kad američki dužnosnici izražavaju mišljenje da su proruski separatisti ispalili raketu zemlja-zrak i srušili malezijski avion, nekadašnji kubanski predsjednik Fidel Castro uvjeren je da su krivi "ratni huškači" iz vlade ukrajinskoga predsjednika Petra Porošenka.

I u svjetskoj turističkoj organizaciji UNWTO-u, sa sjedištem u Madridu, "duboko su šokirani tragedijom malezijskog zrakoplova te u ime međunarodne turističke zajednice izražavaju sućut obiteljima i prijateljima žrtava".

"Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ponavlja i poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za punom međunarodnom istragom o toj katastrofi", kaže se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok