Visoki zemaljski sud u Münchenu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg šefa u Službi državne sigurnosti Jugoslavije Josipa Perkovića zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića te je odredio datum početka suđenja - ponedjeljak, 13. listopada ove godine, javlja Jutarnji list.

Kako je priopćila sutkinja Andrea Titz, voditeljica Službe za odnose s javnošću suda u Münchenu, Sudsko vijeće (7. senat Visokog zemaljskog suda u Münchenu) odredilo je i privremeni raspored suđenja.

Kako bi se proveli svi predviđeni dokazi, a radi se o brojnim svjedocima i opsežnom dokaznom materijalu, ukupno je zakazano čak 61 ročište. Tako bi suđenje trebalo trajati sve do 28. travnja sljedeće godine.

Radi se, kako smo već naveli, o privremenom rasporedu koji je, ovisno o tijeku suđenja, podložan promjenama.

Sudsko je vijeće, uz potvrđivanje optužnice Saveznog njemačkog tužiteljstva, donijelo još neke odluke, među kojima je i odluka kojom se udovici ubijenog Stjepana Đurekovića, Giseli Đureković, odobrava status stranke, odnosno sporednog tužitelja u ovom kaznenom postupku.

Nadalje, kako je priopćeno sa suda, Sudsko vijeće donijelo je i odluku s uputom “o mogućoj pravnoj kvalifikaciji po činjeničnom stanju prezentiranom u optužnici”.

Kako neslužbeno doznajemo, Vijeće je zaključilo da iz činjeničnog stanja za koje se optužnicom tereti Perkovića ne proizlazi samo kazneno djelo pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. u Wolfratshausenu kod Münchena, nego da bi se radilo o sudioništvu u ubojstvu. Za tu težu kvalifikaciju predviđena je i teža kazna - doživotni zatvor.

Kad je riječ o Perkovićevu nekadašnjem šefu u SDS-u Zdravku Mustaču, očekuje se da bi Savezno tužiteljstvo moglo podići optužnicu protiv njega do kraja ovog mjeseca.

U tom slučaju još bi moglo doći do spajanja postupaka te bi se protiv Perkovića i Mustača vodio jedinstveni postupak. Obojica su za sada porekli bilo kakvu umiješanost u izvršenje ubojstva Stjepana Đurekovića.

Njemačko savezno tužiteljstvo tereti Perkovića i Mustača za pripremu ubojstva hrvatskog emigranta koji je do 1982., kada je pobjegao iz SFRJ, bio direktor marketinga u Ini.

“Perković je najvjerojatnije u proljeće 1982. kao voditelj Odjela za neprijateljsku emigraciju jugoslavenske tajne službe u Zagrebu dobio nalog od svog tadašnjeg pretpostavljenog Zdravka Mustača da pripremi i isplanira ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića. Kako bi to izvršio, optuženi je kontaktirao svog doušnika Krunoslava Pratesa koji je u SR Njemačkoj bio u bliskom kontaktu s Đurekovićem i uživao je njegovo povjerenje.

Optuženi je upoznao doušnika sa svojom namjerom nakon čega su odlučili da će atentat izvršiti u Pratesovoj garaži - improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu. Potom je Prates izradio kopiju ključa garaže koju je optuženi preuzeo te je ključ osobno ili preko treće osobe predao izvršiteljima.

Uz pomoć tog ključa za sada neidentificirani počinitelji uspjeli su neometano ući u garažu u kojoj su 28. srpnja 1983. zaskočili Đurekovića i usmrtili ga s više hitaca i udaraca u glavu”. Sažetak je to optužbe protiv Josipa Perkovića, a ujedno i protiv njegova tadašnjeg šefa Mustača kao nalogodavca.

Krunoslav Prates već je 2008. osuđen na kaznu doživotnog zatvora na istom sudu u Münchenu. Zanimljivo je da je u tom postupku član sudskog vijeća bio sudac dr. Manfred Dauster, koji je sada predsjednik sudskog vijeća u slučaju Perković.

Iako je Perkovićeva obrana, barem po onome što su do sada javno prezentirali, bila prvenstveno usmjerena na pobijanje iskaza nekadašnjeg Udbina atentatora Vinka Sindičića, jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji dokaz u predstojećem postupku mogao bi biti onaj vezan uz ranije spomenuti ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

A to nema previše veze sa Sindičićevim iskazom već s obranom osuđenog Krunoslava Pratesa. Naime, sam Prates, iako je poricao svaku povezanost s pripremom i izvršenjem ubojstva, priznao je na sudu da je predao Perkoviću sporni ključ nekoliko tjedana prije ubojstva, kada su se upravo zbog toga sastali u Luksemburgu.

Jutarnji list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok