Prema podacima koje su prikupili znanstvenici NOAA-e prosječne globalne temperature nad kopnom i oceanima u lipnju 2014. bile su najviše ikada izmjerene u tom mjesecu od 1880. godine od kada postoje mjerenja.

Ovogodišnji lipanj također je 38. lipanj za redom te 352. mjesec u nizu s globalnim temperaturama iznad prosjeka za 20. stoljeće. Posljednji put temperatura niža od prosječne zabilježena je u veljači 1985.

Veći dio planeta već godinama bilježi temperature više od prosječnih, a rekordi su osobito izraženi na jugoistoku Grenlanda, te u dijelovima Južne Amerike, istočne i središnje Afrike te južne i jugoistočne Azije. Slično zatopljenje pogađa i oceane, osobito zapadna ekvatorijalna područja Tihog oceana te veći dio Indijskog u kojima su oboreni rekordi ili su zabilježena značajna pozitivna odstupanja od prosjeka.

Tek nekoliko područja Sjeverne Amerike, dalekog istoka Rusije te središnje i sjeveroistočne Europe bilježi hladnije vrijeme od prosjeka.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji u lipnju je bila za 0,95 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 13,3 °C.

Prosječna temperatura svjetskih oceana u lipnju 2014. bila je za 0,64 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i nova rekordna vrijednost za lipanj, a riječ je i o najvećem temperaturnom odstupanju za površinsku temperaturu svjetskih oceana za bilo koji mjesec u godini.

Na Sjevernoj polutci lipanj je s temperaturnim odstupanjem od +0.81 °C bio najtopliji lipanj u povijesti temperaturnih mjerenja. Na Južnoj polutci je s odstupanjem od +0.63 °C rangiran kao drugi najtopliji.

Analiza srednje temperature zraka u Hrvatskoj pokazala je da je prva polovica godine bila ne samo toplija od nekoliko prošlih, već je u većini zemlje bila druga najtoplija u posljednjih pedesetak godina, otkada postoje službena mjerenja DHMZ-a. Toplija je bila samo prva polovina 2007. Na postaji Zagreb Grič samo je 2007. prva polovina godine imala višu srednju temperaturu!

Predstavljamo vam neke najizraženije anomalije zabilježene u lipnju u svijetu:

1) Kombinirana prosječna temperatura oceana i kopna bila je u lipnju za 0,72 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće. Devet od deset najtoplijih lipanja zabilježeno je u 21. stoljeću, što uključuje pet posljednjih u nizu.

2) U 32 zemlje na svim kontinentima, osim na Antarktici, barem je jedna postaja prijavila rekordnu lipanjsku temperaturu. Primjerice na Novom Zelandu ovogodišnji je lipanj bio najtopliji od kada postoje mjerenja, a u Francuskoj peti najtopliji s temperaturom za 1,3 °C višom od prosjeka. Rekorde su bilježili i dijelovi Grenlanda.

3) Površinska temperatura oceana bila je za 0,64 °C viša od srednje u 20. stoljeću i najviša od početka mjerenja.

4) Srednja površina leda na Arktiku bila je za 4,9 posto manja od prosjeka za 1981-2010.

5) Antarktika s druge strane bilježi najveću površinu pod ledom u lipnju s povećanjem od 9,6 posto.

6) Ekstremna vlažnost za lipanj zabilježena je u središnjim dijelovima Sjeverne Amerike te dijelovima istočne i sjeverne Europe. Ekstremne suše razasute su globusom, a najviše ih je bilo u Južnoj Aziji i Australiji.

7) Prva polovica 2014. zajedno s 2002. bila je treća najtoplija od kada postoje mjerenja s kombiniranom temperaturom mora i kopna za 0,67 °C većom od prosjeka.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok