Na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske odvija se veliki ilegalni promet preko granice koji obuhvaća šverc cigareta, mesa i prebacivanje ilegalaca preko granice. No, i policija ne spava. Pogotovo PNUSKOK koji dosta uspješno ‘uskače’ u švercerske redove.

Bilježimo tako njihovu veliku akciju od početka tjedna u kojoj su presjekli veliki švercerski kanal prebacivanja cigareta iz BiH u Hrvatsku. Tom su prigodom ‘razbili’ dvanaesteročlanu skupinu krijumčara, koji su proteklih mjeseci prošvercali oko 33 tisuće šteka cigareta raznih marki u Hrvatsku. Svi su sudinici tog kriminalnog lanca završili iza rešetaka, a zanimljivo je da su lišena slobode i dva policajca, također članova švercerske skupine. Inače, na području Policijske uprave plitsko-dalmatinske, tijekom prvih deset mjeseci ove godine ukupno je zaplijenjeno oko pet tisuća šteka cigareta vrijednosti oko milijuna kuna, govori nam Ivan Marinović policijski službenik Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Čak u 59 ovogodišnjih slučajeva zapljena cigareta dogodila se odmah nakon prelaska državne granice iz BiH u RH, kojom prilikom su procesuirane 64 osobe, a pedeset uhićenja i zapljena dogodilo se u unutrašnjosti područja u nadležnosti PU splitsko-dalmatinske. Dakle, zbog šverca cigareta ukupno je prijavljeno 114 osoba. - Jedna od većih zapljena ove godine bila je u Imotskom kad je u srpnju kod 34-godišnjeg hrvatskog državljanina u kamionu i prikolici, na prerađenom dijelu, pronađeno 2059 šteka cigareta vrijednih 470 tisuća kuna - govori nam Marinović koji se već osam godina aktivno bavi ovom problematikom. A na ilegalnom tržištu pojavljuje se više vrsta cigareta, pa čak i onih koji su direktno namijenjene za izvoz. Te cigarete imaju nadzornu markicu Ministarstva financija RH, oznake ‘For export only’, a ima cigareta s nadzornim markicama Kosova, Srbije i Crne Gore. Najviše se šverca ronhill, a zatim Eve slim i Merylin.

Inspektor Marinović napominje kako je švercerima sada potrebna puno manja količina cigareta kako bi ostvarili zaradu:

- Prije je zarada po baksi bila oko tridesetak eura i u švercerskom prometu je bilo puno više cigareta, a sada je zarada po baksi i oko sto eura. Cigarete su skuplje, kontrole rigoroznije i kupaca zbog lošijeg standarda sve je više - ističe inspektor Ivan Marinović.

Prema našim saznanjima glavni prijelazi iz BiH u RH preko kojih se uglavnom švercaju cigarete, duhan te druga roba široke potrošnje su Vinjani Gornji (za Posušje) i Vinjani Donji za Grude, potom Kamensko. Često se prelazi granica i preko Cere, Ričica, a u vrgoračkom kraju preko mjesta Kašće, Oraha i Mijaca. Veliki granični prijelazi pogoduju švercerima koji se nadaju manjoj pozornosti granične policije uslijed velikih gužvi. Vjeruju kako njihovi kamioni i osobni automobili s prerađenim ‘bunkerima’ za švercanje robe neće, uslijed gužvih na granici biti rigorozno pregledavani. No, velika većina švercera se i prevari u tim procjenama...

Valja ovdje dodati kako je u zadnje vrijeme slučaj da se bakse švercanih cigareta čak i pješice, pod okriljem noći, prebacuju ‘divljim putovima’ preko granice. Bilježimo i jednu zanimljivost. Naime, prema pedantnim policijskim statistikama švercerski promet je u Dalmaciji najviše je pao na području Aržana. To nije ni čudo, uz spoznaju kako je tamo policija ima svoje punktove. Ophodnja je redovna, policajci su dobro opremljeni, a i postavljena prateća infrastruktura za praćenje i nadzor ‘odbija’ švercere da se koriste tom nekad uhodanom rutom. A što se tiče isto tako razvijenog šverca mesom i mesnim prerađevinama iz BiH u Hrvatsku srednjobosanski grad Travnik središnje je mjesto iz kojeg se u Hrvatsku distribuira meso koje, uglavnom, završava u restoranima od Makarske do Trogira. U Travniku i na travničkom području meso se kupuje u jednom trgovačkom lancu i onda se oblikuje u bifteke, ramsteke i druge dijelove te se tamo i zamrzava.

Sve to meso uglavno u RH ulazi ili preko Vrgoračke rute (Mijace - Slivno, Orah) ili preko Imotske rute (najviše preko Vinjana Gornjih i Runovića. op. a), a živa stoka se uvozi najviše preko jednoga punkta koji ide od hercegovačkog mjesta Tihaljina prema granici. - Nije to uopće loše meso koliko vaša novinarska i policijska propaganda piše. Ja sam ga davao svojoj djeci i sebi, a ostalo prodavao desetljećima, govori nam jedna ‘švercerska legenda’. Teško je odrediti rute preko kojih ilegalci ulaze iz BiH u Hrvatsku. Oni, naime, prelaze svugdje diljem granice, osim preko Imotskog polja jer je tamo policija postavila termokamere, a redovne su i jake policijske ophodnje.

- Ilegalce je najlakše švercati, njih pustiš same preko granice i oni ne znaju tko će ih dočekati u Hrvatskoj. Tako da ako i padnu nemaju šta kazati policiji. Ali, pajdo moj, kad ti padne 800 kila mesa onda si financijski u nekoj stvari za duže vrijeme - govori nam jedan naš sugovornik, iskusni švercer koji poznaje ovu problematiku do u tančine.

Zbog šverca cigareta ove je godine, inače,  ukupno prijavljeno 114 osoba.

Slobodna Dalmacija

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet