Njemačka vlada predstavila je u srijedu prijedlog zakona o suzbijanju "socijalnog turizma" iz drugih država članica EU-a, koji predviđa protjerivanje prevaranata koji zlorabe njezin velikodušni sustav socijalne skrbi i zabranu njihova povratka na pet godina.

Dvoje ministara koji su predstavili zakon kazali su da nova pravila, kojima se želi pomoći gradovima izloženima velikom pritisku Rumunja i Bugara, ponajprije Roma, neće blokirati slobodu kretanja u EU niti kršiti europska pravila.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je na konferenciji za novinare da bi novi zakon, koji se temelji na preporukama vladine stručne skupine objavljenima u ožujku, mogao stupiti na snagu 2015.

"Vjerujemo da možemo kontrolirati taj problem i u isto vrijeme sačuvati slobodu kretanja u EU", rekao je.

Njemačka je magnet za europske građane koji iskorištavaju slobodu kretanja u EU zbog svojeg stabilnog gospodarstva, visokih plaća i male nezaposlenosti. Njemačkoj industriji također manjkaju radnici.

Broj Bugara i Rumunja koji su stigli u Njemačku u siječnju, kada su se pravila promijenila, porastao je za 80 posto na 9850, po službenim podacima. Na kraju veljače u zemlji je živjelo oko 430.000 Bugara i Rumunja, što je pet posto od ukupno 7,7 milijuna stranaca u toj zemlji.

Njemačka vlada kaže da većina dolazi u zemlju legalno kako bi radili ili studirali, no neki lažu da su samozaposleni kako bi iskoristili socijalne naknade ili dječje doplatke, a zapravo nemaju nikakve izglede niti namjeru da pronađu posao.

Prošle godine gradonačelnici 16 gradova među kojima su Koeln, Hanover i Dortmund javno su zatražili pomoć zbog tog problema.

De Maiziere i ministrica rada Andrea Nahles kazali da će oni koji zlorabe sutav, uz protjerivanje, moći dobiti do tri godine zatvora ili novčane kazne budu li proglašeni krivima za lažne ili nepotpune podatke o svojem boravišnom statusu.

Državljani EU-a dobivat će također samo privremene dozvole boravka, a oni koji žele dozvolu boravka dulju od šest mjeseci morat će prvo dokazati da imaju šanse za posao. Njemačka će uvesti i strože birokratske kontrole za socijalnu pomoć.

Vlada će uz to gradovima, koji su najvećim dijelom odgovorni za skrb nad svojim novim sugrađanima, pomoći s 25 milijuna eura za financiranje troškova stanovanja i grijanja.

"Cilj je da se zaustave zloporabe", kazala je Nahles. "Svaki slučaj zloporabe sustava smanjuje potporu javnosti."

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok