Istraživanje provedeno na 99 uzoraka iz Sijera Leonea pokazuje da je virus u neobično kratkom vremenu prošao više od 300 genetskih mutacija, što je zabrinjavajuće.

Virus ebole koji hara zapadom Afrike nekoliko puta je mutirao, pokazuje studija objavljena u četvrtak u časopisu Science.Istraživanje nudi odgovore o porijeklu bolesti koja je u epidemiji ove godine ubila više od 1.500 ljudi. Isto tako, otkrila je do koje mjere su zarazi i smrti izloženi medicinski radnici koji pokušavaju pomoći oboljelima. Naime, od pedesetak autora studije, petero je umrlo od ebole prije završetka istraživanja i njene objave.

Krenula iz jedne točke

Istraživanje je provelo Sveučilište u Harvardu i ministarstvo zdravstva Sijera Leonea, a njime je obuhvaćeno 78 pacijenata. Na temelju 99 uzoraka koji su od njih uzeti, budući da su od nekih pacijenata uzimani više puta, pokazuju da je bolest krenula od jedne osobe, prije nego se velikom brzinom proširila.

Studija također ukazuje na stotine genetskih mutacija koje ovu epidemiju ebole razlikuju od onih iz prošlosti. Neke od tih mutacija mogle bi otežati dijagnosticiranje bolesti, ali i učinkovitost lijekova koji su još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Sve počelo sprovodom

Ebole se u Sijera Leoneu pojavila nakon sprovoda jedne travarke koja je liječila ljude od ebole. Nakon što je jedna mlada trudnica, koja je bila na tom sprovodu, potražila liječničku pomoć, ispostavilo se da je više od deset žena koje su bile na sprovodu zaraženo.

Analizirani virus prošao je više od 300 genetskih mutacija, za što je inače potreban vremenski period od barem dvije godine. Znanstvenici ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je brzina mutiranja razlog visoke smrtnosti no to je jedna od mogućnosti. Predstoji analiziranje uzoraka iz Nigerije, nakon čega se nadaju da će imati još više saznanja.

Net.hr

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok