Hrvatska je vratila Makedoniji 34 tone krastavaca u kojima je pronađena velika količina pesticida klorpirifos, a makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo najavila je istragu.

Zamjenik direktora makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo Abdulezel Dogani rekao je da je pronađena 10 puta veća količina pesticida klorpirifos od dozvoljenog, prenose skopski mediji.

On je naveo da su pesticidi korišteni dva dana prije berbe, iako je za razgrađivanje neophodno najmanje sedam dana.

Dogani kaže da je riječ o iskusnoj domaćoj tvrtci koja izvozi i za druge zemlje članice EU.

Povećano prisustvo kemikalije u povrću otkriveno je nakon što je u Hrvatskoj bilo podvrgnuto hemijskoj analizi 8.615 kilograma krastavaca prve klase i 25.510 kilograma druge klase.

U makedonskim krastavcima otkriveno je prisustvo od 0,14 do 0,26 miligrama po kilogramu opasne hemikalije.

Prema zakonskim propisima EU i Svjetske zdravstvene organizacije, maksimalni nivo prihvatljiv za dnevno unošenje za krastavce iznosi 0,05 mg/kg.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet