Od 2002. u Njemačkoj je na snazi liberalan zakon o prostituciji. Kritičari tvrde da se od tada Njemačka pretvorila "bordel Europe" te stoga zahtijevaju novi zakon.

Jedna šesnaestogodišnjakinja otkrivena je na smetlištu. Mrtva. Očito ubijena. Djevojka je porijeklom iz Bjelorusije, a kako je kasnije otkrila policija, u Njemačku je bila dovedena da bi služila kao seksualna igračka starijim muškarcima.

U jednom humanom društvu ne bi smjela postojati prodaja ženskog tijela, napisala je u svom apelu najpoznatija njemačka aktivistica za ženska prava Alice Schwarzer. Time je pokrenula raspravu koja se ubrzo preselila i u političke vode. Istina, ne po prvi put. Zakon o prostituciji kojeg je 2002. bila donijela tadašnja crveno-zelena vlada, bio je sporan od samog početka.

Od tada se prostitucija u Njemačkoj ne smatra nemoralnom, a korisnici i davateljice seksualnih usluga ne čine kažnjiva djela. Prostitutke su tada "iz jednog zakonski nereguliranog prostora stavljene u pravni okvir", kaže Thekla Walker, jedna od vodećih političarki Stranke zelenih u njemačkoj pokrajini Baden Württemberg. "Tada je to sigurno bilo učinjeno s dobrom namjerom", kaže ona.

Potrebna je snažnija regulacija

No, obujam u kojem se seksualna industrija od tada razvila ipak sad traži snažniju regulaciju. Thekla Walker ne želi zabraniti prostituciju. Ona umjesto toga traži bolje radne uvjete za, većinom, ženske pružateljice seksualnih usluga, poput primjerice redovitih zdravstvenih kontrola, piše Deutsche Welle. Osim toga, ona smatra da bi policija trebala nadzirati bordele i paziti u kakvom su stanju žene koje tamo rade. Na to, prema trenutačnim zakonima, policajci nemaju pravo. "Mora se točno utvrditi kako se prostitutke može bolje zaštiti", traži Thekla Walker.

Postojećim smjernicama EU-a za borbu protiv trgovine ljudima, Njemačka se mora tek prilagoditi. U svibnju 2005. je Vijeće Europe usvojilo Konvenciju protiv trgovine ljudima. Njemčka joj je pristupila kao jedna od posljednjih zemalja, tek 1. travnja 2013. godine. Konvencija obvezujuće predviđa da maloljetne žrtve trgovine ljudima moraju dobiti pravo dozvole boravka u Njemačkoj, ako se to pokaže u interesu djeteta. To u Njemačkoj po sadašnjim zakonima nije slučaj, prigovaraju kritičari. Ni dozvola boravka za odrasle žrtve ne smije biti vezana uz neki uvjet. Prema važećem zakonu takve žrtve moraju u kaznenom procesu svjedočiti protiv svojih mučitelja.

U drugim zemljama uvode zabrane

U drugim europskim zemljama zakonodavstvo je sasvim drugačije. U Švedskoj je prostitucija od 1999. u potpunosti zabranjena. Kažnjavaju se samo korisnici, ne i davateljice usluga. Mušterijama prijeti novčana kazna od najmnaje 1.500 eura ili do šest mjeseci zatvora. U Francuskoj su bordeli zabranjeni ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, a sada je tamo pažnju izazavao novi zakonski prijedlog, koji slijedi švedski model.

Sve veći pritisak sve strožih pravila u susjednim zemljama osjećaju i njemački gradovi na granici. Posljednjih se godina, na primjer, stanje u gradu Saarbrückenu pogoršalo, žali se gradonačelnica Charlotte Britz. Ona se boji da bi Njemačka mogla postati Eldorado za seksualnu industriju, ako se kazneno bude progonilo korisnike seksualnih usluga u Francuskoj, a budu li u Njemačkoj i dalje vladali liberalni zakoni. Gradonačenica upozorava na sve otvorenije granice u Europi i na posljedice siromaštva u zemljama poput Bugarske i Rumunjske. "Žene odande su sve više na poslu po našim ulicama", kaže ona i dodaje da je vrlo upitno čine li one to dobrovoljno.

Net.hr

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet