Policija je jutros uhitila Nadana Vidoševića ispred prostorija Kraša pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj i ovlasti u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore. Večernjem listu potvrđeno je da je u tijeku premetačina njegova stana, a petero djelatnika USKOK-a malo prije 10 sati ušlo je u prostorije HGK.

Zbog iste afere prije mjesec dana uhićeni su Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel i Davor Komerički.

Nakon što je ispitan, Vidošević se malo poslije 17 sati u pratnji policije uputio iz stana te je dovezen u prostorije HGK.  Vidošević je oko 18 sati u pratnji istražitelja, koji su ga držali pod ruku, ušao u prostorije HGK. Prilikom ulaska nije imao nikakvih komentara. Prije njega je u Komori s istražiteljima bila i Josipa Mladinov. U automobil kojim je dovedena istražitelji su stavili dvije vreće dokumenata iz HGK.

Oko 20,30 sati Nadan Vidošević je u pratnji policije napustio HGK, a iz Komore su istražitelji iznijeli dokumentaciju i nekoliko slika. HRT je u Dnevniku 3 izvijestio da je Vidošević potom predan pritvorskom nadzorniku na Oranicama.

Prema prvim informacijama tužitelji su, čini se, uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio vječni predsjednik Komore – Vidošević. U HGK-u su nam potvrdili da je na obavijesnom razgovoru i Josipa Mladinov, voditeljica službe za računovodstvo. U HGK-u kažu da je ona samo izvršavala naloge N. Vidoševića i Z. Peternel.

Podsjetimo, dosadašnja istraga pokazala je da je glavna Vidoševićeva operativka Zdenka Peternel putem fiktivnih računa i faktura uz pomoć Igora Premilovca i Davora Komeričkog izvlačila novac iz HGK.

Komerički je osigurao tvrtke koje su ispostavljale fiktivne račune, a Igor Premilovac bio je zadužen za prebacivanje novca u inozemstvo, podizanje gotovine i vraćanje tog novca u Hrvatsku.

Za te usluge Premilovac je sebi ostavljao proviziju od deset posto. Koliko je poznato, Premilovac je od početka surađivao s USKOK-om i nije pritvoren. Očekivalo se da će nakon nekog vremena kriminal u HGK priznati Zdenka Peternel, no čini se kako ona i dalje ne surađuje s tužiteljima nego da je dokaze koji vode prema Vidoševiću USKOK pribavio na neki drugi način.

Za sutra je najavljen sastanak članova Nadzornog i Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore.

HGK: Sve normalno funkcionira

Iz HGK poručuju da sve njihove organizacijske jedinice funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, unatoč istražnim radnjama koje se u ovom trenutku provode u Komori.

– Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati – poručuju iz HGK i dodaju kako će se Nadzorni i Upravni odbor HGK sastati sutra i donijeti odgovarajuće odluke.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet