U svom posjetu Europskom parlamentu, papa Franjo iznio je žestoke kritike na račun briselske administracije.Europsku eru filozofije i velikih ideja zamijenile su birokratske tehnikalije institucija Europske unije, izjavio je u papa Franjo u svom govoru u posjetu Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Papin govor bio je duboko kritičan naspram suvremene političke kulture. Europska unija je u opasnosti da postane viđena kao štetna za narode Europe, istaknuo je.

Nepovjerenje građana

"Posljednjih godina, kako se EU širila, nastalo je rastuće nepovjerenje građana prema institucijama, koje smatraju odvojenima i uključenima u uspostavu pravila koja se doživljavaju kao neosjetljiva na individualne nacije, ako ne i potpuno štetna", rekao je papa.

"Velike ideje koje su nekad inspirirale Europu izgubile su svoju privlačnost i zamijenile su ih birokratske tehnikalije institucija", poručio je.

Europom prevladava usamljenost, kako starijih ljudi prepuštenih samima sebi, tako i mladih bez posla, kao i useljenika koji su došli u potrazi za boljim životom, rekao je papa Franjo.

Posljednji put je u Strasbourgu ispred Vatikana govorio papa Ivan Pavao II, prije 26 godina.

Govor pape Franje jedanaest puta je prekinut pljeskom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok