• Short title article: Energetska politika

Rusija će u ožujku smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, rekao je u petak potpredsjednik vlade Alexander Novak, nakon što je Zapad ograničio cijene ruske sirove nafte i naftnih derivata.

Mnogi su prognozirali da će se ruska proizvodnja nafte smanjiti pod pritiskom sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

No, ruska je proizvodnja u prošloj godini porasla dva posto, na 535 milijuna tona odnosno 10,7 milijuna barela dnevno, zahvaljujući skoku izvoza u Aziju, posebno u Indiju i Kinu.

EU je u prosincu zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema morem, a u veljači zabranu je proširio i na ruske derivate.

Kako bi ograničili ruske prihode za financiranje rata u Ukrajini, skupina G7 i njezini saveznici, uključujući EU, ograničili su istodobno u prosincu cijene ruske nafte na 60 barela, zaprijetivši sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima budu li pružali usluge za skuplje barele.

Početkom veljače ograničili su i cijene ruskih derivata, na 45 dolara za one jeftinije, poput loživog ulja, i na 100 dolara za skuplje, poput kerozina i dizela.

"Rusija smatra da mehanizam 'cjenovnog limita' u prodaji ruske nafte i naftnih derivata predstavlja miješanje u tržišne odnose i nastavak destruktivne energetske politike zapadnih zemalja", rekao je u petak potpredsjednik ruske vlade.

Moskva je poručila da će od veljače na pet mjeseci zabraniti prodaju nafte svim zemljama koje su ograničile njezinu cijenu i Novak je danas potvrdio tu odluku i dodao da će u ožujku proizvodnja biti smanjena za 500 tisuća barela dnevno.

"Do danas prodavali smo kompletnu proizvodnju, ali, kao što je već rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se izravno ili neizravno pridržavaju načela 'ograničenja cijena', rekao je potpredsjednik ruske vlade.

"S tim u vezi, Rusija će u ožujku dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno. To će pridonijeti obnovi tržišnih odnosa", dodao je Novak.

Njegov glasnogovornik naknadno je pojasnio da će se smanjiti samo proizvodnja nafte, ne i plinskog kondenzata.

Izvor u industriji izjavio je za rusku novinsku agenciju TASS da će smanjenje izračunati u odnosu na stvarnu razinu proizvodnje, a ne u odnosu na rusku kvotu utvrđenu dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

Nakon Novakove izjave cijena nafte porasla je na londonskom tržištu više od 2,5 posto, na 86,6 dolara za barel.

OPEC+ odlučio je od studenoga lani do kraja 2023. smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno.

Prema tom dogovoru, Rusija je u studenome trebala proizvoditi 10,478 milijuna barela dnevno. Novak je svojedobno naveo da je u siječnju proizvodila oko 9,8 milijuna do 9,9 milijuna barela dnevno, navodi TASS.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok