Zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom je Crkvi uzeo 9,8 milijuna kuna u petak je na 2 godine zatvora osuđen fratar Šime Nimac dok je bankarica jasmina Bilonić proglašena krivom za poticanje i kažnjena s godinom i 9 mjeseci zatvora.

Istom odlukom oboje optuženika moraju platiti ukupno 90.000 kuna sudskih troškova, dok je Crkva kao oštećenik u ovom postupku upućena u parnični postupak za naknadu imovinsko pravne štete.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode, čiju je zemlju fra Nimac prodao, već je otprije presudom Općinskog suda u Benkovcu, koja je nedavno postala pravomoćna, dobila pravo da naplati izgubljene milijune od fratra.

Očekuje se kako će pokrenuti ubrzo i parnični postupak protiv bankarice Jasmine Bilonić na čijem računu u Partner banci je blokirano 2,5 milijuna kuna.

- Fra Šime je izuzetno načitan i obrazovan i morao je znati da bez odobrenja svojih nadređenih ne smije prodavati crkveno zemljište. Osim toga ne treba biti fakultetski obrazovan da znaš da tuđi novac ne možeš prebacivat na privatni račun i trošiti. Što se tiče Jasmine Bilonić, za nju su svi kazivali kako je vrhunska bankarica.

Evo, jutros dok sam uzimao kavu jedna osoba mi je rekla kako je još dok je bila u Zagrebačkoj banci bila izuzetno sposobna te bi dovodeći VIP klijente od plaće 5.000 kuna došla do 35.000 kuna dok druge bankarice nisu mogle doći ni do plaće od 7.000 kuna. Međutim, ovo što je napravila u ovom slučaju nije stručno nego nemoralno i neetično. Onog trenutka kada je predignut novac s župnog računa zašlo se u kriminalnu zonu iz koje nema izlaza. Da nije nestao novac, već da je samo zemlja neovlašteno prodana, do ovog postupka vjerojatno ne bi došlo - pojasnio je sudac Slavko Lozina, predsjednik sudskog vijeća, u obrazloženju presude.

Sudac se posebno osvrnuo na svjedoke na temelju čijih iskaza je vijeće odlučilo kako su optuženici krivi. Među njima je i Damjan Krklec s kojim su se fra Nimac i bankarica Bilonić vidjeli u Zagrebu neposredno prije uhićenja.

- Tijekom istrage Damjan Krklec je na državnom odvjetništvu dao izjavu kako je iz razgovora dvoje optuženika sam zaključio da je veći dio novca kod fra Šime i Jasmine Bilonić, jedan dio u Partner banci na računu koji je koristila optužena, dio su trošili, a da je dio zakopan na području Biska.

Također je izjavio kako je iz njihovog ponašanja zaključio kako je fratar poslušnik, a ona glavni savjetnik. Na sudskoj raspravi je sve porekao i kazao kako je sve saznao iz medija. Razlog zašto je potpisao zapisnik s ispitivanja na državnom odvjetništvu pojasnio je izjavom da je prije saslušanja plivao u bazenu na Poljudu te su mu se zamutile oči. Je li to vjerodostojno zaključite sami - prokomentirao je Lozina.

Optuženi su mirno saslušali presudu, osim što su na licu Jasmine Bilonić bili vidljivi tragovi nespavanja. U jednom trenutku je fra Nimac izvadio mobitel kako bi ili snimio riječi predsjednika vijeća ili poslao poruku, ali ga je šef sudskog osiguranja upozorio da vrati aparat u džep.

Nakon izlaska iz Palače pravde fra Šime Nimac je izrazio vjeru u povoljan ishod postupka.

- Na odluku ćemo se moja odvjetnica i ja žaliti, a osim toga ne zaboravimo kako postoji i vrhovni sudac iznad Vrhovnog suda. Lijep je dan i život ide dalje. Poručujem nadbiskupu Marinu Barišiću i provincijalu Jošku Kodžomanu da nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši i zatamniti sreću u mom životu - rekao je nasmiješeni fratar okupljenim novinarima.

Njegova odvjetnica Nela Pedišić također je najavila žalbu na okrivljujuću presudu.

- Pogotovo ćemo se žaliti jer nije saslušan ključni svjedok nadbiskup Marin Barišić kako bi se izjasnio glede davanja suglasnosti za prodaju crkvenih nekretnina i pojasnio zakonik kanonskog prava - izjavila je zagrebačka odvjetnica.

Optužena Jasmina Bilonić prošla je kraj novinara kratko promrmljavši kako ne želi davati izjave, a u glasu joj se dalo čuti kao je na rubu plača. Njen odvjetnik Joško Čeh također nije želio komentirati odluku.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Rene Laura, koja je bila tužiteljica, u slučaju najavila je kako će se žaliti na sankciju što znači da će tražiti više zatvorske kazne.

Odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa Župu UBDM u Baškoj Vodi kazao je:

- Žao mi je što je uopće došlo do ovog kaznenog postupka i ove presude, ali sam živi svjedok da je provincijal fra Joško Kodžoman učinio odista sve sa ljudske, moralne i svećeničke strane da sa Šimom Nimcem pokuša riješiti problem na miran način. Želim demantirati sve "dobronamjernike" koji demagoški proturaju tezu da Župa želi i zemlju i novce, prvenstveno iz razloga jer to nije točno, a u pravnom smislu je – nemoguće - izjasnio se Ćapin.

Sudske troškove koje moraju nadoknaditi okrivljenici bit će naplaćeni na način da fra Nimac mora uplatiti 42.500 kuna, a Jasmina Bilonić 47.500 kuna.

Prilikom visine kazne, koja je mogla biti od jedne do 10 godina zatvora, sudsko vijeće je uzelo u obzir što je optužena Bilonić samohrana majka maloljetnog djeteta te što su oboje otprije neosuđivani.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok