• Short title article: Rat u Ukrajini

Ukrajina se priprema za novu rusku ofenzivu u Donbasu. Moskva je koncentrirala stotine tisuća vojnika na istoku zemlje, koristeći taktiku brutalne sile u pokušaju da razbije obranu ukrajinskih oružanih snaga, piše Foreign Policy.

Mnogi vojni analitičari vjeruju da je dugo očekivana ruska ofenziva već u tijeku i da će se ubrzati kako se približava prva godišnjica invazije. "Nešto se sprema na istoku", rekao je Jonatan Vseviov, glavni tajnik estonskog ministarstva vanjskih poslova. "Sve više i više ruskih vojnika stiže na front", rekao je, prenosi Index.hr.

Ukrajina: Nagomilano preko 300.000 vojnika

Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da su ruske snage unutar zemlje premašile brojku od 300.000 nakon nedavne mobilizacije koja je započela u rujnu prošle godine.

Vojni analitičari vjeruju da bi ta brojka mogla biti nešto niža, ali čak i konzervativnije procjene ruske prisutnosti u Ukrajini znatno su veće od invazijskih snaga koje je ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebio za invaziju na zemlju prošle veljače. A ovaj put su visoko koncentrirane u istočnoj Ukrajini.

"Očekujemo u sljedećih 10 dana novu, veliku ofenzivu", rekao je za Foreign Policy ukrajinski vojni dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Tijekom vikenda ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da očekuje porast ruskih operacija oko godišnjice invazije 24. veljače.

1800 tenkova, 3950 oklopnih vozila, 2700 topničkih sustava...

Rusija se također počela naoružavati za nadolazeću ofenzivu. Ukrajinska vojska procjenjuje da Rusija već ima 1800 tenkova, 3950 oklopnih vozila, 2700 topničkih sustava, 810 višecijevnih raketnih lansera iz sovjetske ere kao što su Grad i Smerč, 400 borbenih zrakoplova i 300 helikoptera spremnih za novi val napada, rekao je dužnosnik.

Pentagon je opisao ruske trupe koje su već poslane na bojište da popune obrambene rupe kao "loše opremljene, loše obučene i užurbane".

Neki europski dužnosnici vjeruju da mobilizacija Rusije nikada nije prestala nakon rujanskih poziva Kremlja. "Mobilizacija nije završila", rekao je Vseviov. "Mobilizacija se sada nastavlja u Rusiji, ali se nastavlja tiho. Ne dižu buku oko toga zbog domaćih razloga."

Tiha mobilizacija

Karolina Hird, ruska analitičarka s Instituta za proučavanje rata, rekla je da postoji kontinuirani niz izvještaja koji sugeriraju da se napori mobilizacije tiho nastavljaju. "Vidimo kontinuirana izvješća o ljudima koji dobivaju pozive za mobilizaciju ili, na primjer, poslodavci i poduzeća dobivaju popise zaposlenika koje trebaju poslati u vojni ured."

Pentagon vjeruje da je Kremlj počeo slati desetke tisuća vojnika kako bi nadoknadio gubitke pretrpljene u tekućim borbama u donbaskim gradovima Bahmutu i Soledaru, ali Kijev vjeruje da bi Putin mogao ići i dalje, unovačivši još novih vojnika do 24. veljače.

"Broj vojnika je puno veći od onoga u prvom napadu prije godinu dana", rekao je dužnosnik ukrajinske vojske. "Oni ne obraćaju pozornost na žrtve ili gubitke na bojnom polju." Iako nema znakova da Putin odustaje od svog općeg cilja potpunog zauzimanja Ukrajine, analitičari i ukrajinski dužnosnici očekuju da će se ofenziva koja se sprema usredotočiti na istočnu Ukrajinu.

"Čini mi se da su vjerojatno postojale neke smjernice iz Kremlja koje je dao načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov. Mislim da to uključuje nastavak proboja do granica Donjecka i Luhanska", rekao je.

Tenkovi neće stići na vrijeme

Neka od ključnih oružja koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini - poput obrambenih raketnih sustava Patriot, oklopnih borbenih vozila Bradley i borbenih tenkova Abrams - možda neće stići u zemlju do ožujka ili travnja.

Mnogi analitičari vjeruju da ruska vojska nastoji napredovati što je više moguće prije dolaska te nove zapadne vojne opreme.

"Ne znam kako ćemo izdržati ovu protuofenzivu. Bit će izuzetno teško", rekla je Saša Ustinova, ukrajinska zastupnica. "Tenkovi dolaze kasnije, oružje dolazi kasnije. Dok nam pošalju Abramse, ruska protuofenziva već će biti u punom jeku", rekla je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok