• Short title article: Rat u Ukrajini

Prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), Rusija je izgubila između 2.000 i 2.300 tenkova. Kao rezultat toga, Moskva je bila prisiljena osloniti se na starije modele iz sovjetske ere.

"Oni ne proizvode i reaktiviraju ni približno dovoljno da nadoknade te stope gubitaka", rekao je Henry Boyd, znanstveni suradnik na IISS-u. "Njihova sadašnja oklopna flota na fronti otprilike je upola manja od one na početku rata", dodao je.

Međutim, zračne snage Moskve još uvijek su uglavnom netaknute i zemlja bi ih mogla aktivnije rasporediti u sljedećoj fazi rata, rekao je IISS.

Ukrajina je pozvala saveznike da ubrzaju slanje vojne pomoći dok se ministri obrane NATO-a pripremaju za drugi dan sastanka u srijedu, a Rusija je priopćila da su njezine snage probile dvije utvrđene linije ukrajinske obrane na istočnoj bojišnici. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su se Ukrajinci povukli suočeni s ruskim napadima u regiji Luhansku, iako nije navelo pojedinosti, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće s bojišta.

"Tijekom ofenzive... ukrajinske snage su se nasumično povukle na udaljenost do 3 km od prije okupiranih linija", objavilo je ministarstvo na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. "Čak ni ojačana druga linija obrane neprijatelja nije mogla zadržati proboj ruske vojske", navodi se.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok