• Short title article: Nema mira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacio mogućnost da se njegova zemlja odrekne bilo kojeg dijela svog teritorija u potencijalnom mirovnom sporazumu s Rusijom.

U intervjuu za BBC povodom obilježavanja godinu dana od ruske invazije punog opsega upozorio je da bi ustupanje dijela teritorija značilo da će se Rusija možda kasnije "vratiti" kako bi zauzela i ostatak Ukrajine.

Zelenski je također rekao da je predviđena proljetna ofenziva već počela. "Ruski napadi već se događaju iz nekoliko smjerova", rekao je. Ipak, vjeruje da će se ukrajinske snage nastaviti opirati napredovanju Rusa sve dok ne budu u stanju pokrenuti protuofenzivu. Ponovio je svoje zahtjeve za više vojne pomoći sa Zapada.

"Naravno, moderno oružje ubrzava mir. Oružje je jedini jezik koji Rusija razumije", poručio je. Prošlog tjedna sastao se s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva i EU u pokušaju da pojača međunarodnu potporu i zatraži moderno oružje za obranu svoje zemlje. Kada je ukrajinski predsjednik zatražio moderne borbene zrakoplove, britanski premijer Rishi Sunak rekao je kako to pitanje još uvijek "nije na stolu", piše Index.hr.

"Nadam se da se Bjelorusija neće uključiti u rat"

Kijev postaje sve frustriraniji brzinom kojom zapadno oružje dolazi. Tenkovi koje je prošli mjesec obećao niz zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, još tjednima neće stići na bojište. Zelenski se također osvrnuo na prijetnju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da će ratovati uz ruske trupe sa svog teritorija ako i jedan ukrajinski vojnik pređe granicu.

"Nadam se da se (Bjelorusija) neće pridružiti (ratu). Ako se pridruži, borit ćemo se i preživjet ćemo", uvjeren je. Ruske snage pokrenule su dio svoje opsežne invazije iz Bjelorusije prije 12 mjeseci. Rusi su krenuli južno prema glavnom gradu Kijevu, ali Ukrajinci su uzvratili i natjerali ih na povlačenje u roku od nekoliko tjedana, nakon što su pretrpjeli teške gubitke.

Na pitanje je li iznenađen ruskom taktikom u ratu, Zelenski ju je opisao kao "bezvrijednu". "Ako su njihovi vojnici primili (i izvršili) te naredbe, to znači da dijele iste vrijednosti", objasnio je ukrajinski čelnik.

"Svaki kompromis bi nas oslabio kao državu"

Ukrajinski podaci objavljeni ovaj tjedan sugeriraju da su ruske snage u Ukrajini ovog mjeseca umirale u većem broju nego u bilo kojem trenutku od prvog tjedna njihove invazije.

Brojke se ne mogu provjeriti, ali ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je da su trendovi "vjerojatno točni". "Danas naš opstanak ovisi o našem jedinstvu. Vjerujem da se Ukrajina bori za svoj opstanak", nastavio je. Tvrdi kako se njegova zemlja približava Europi gospodarski, ali i vrijednosno.

"Odabrali smo ovaj put. Želimo sigurnosna jamstva. Svaki teritorijalni kompromis učinio bi nas slabijima kao državu. Ne radi se o samom kompromisu. Zašto bismo se toga bojali? Svaki dan imamo milijune kompromisa u životu. Pitanje je s kim (pregovarati)? S Putinom? Ne. Zato što nemam povjerenja", zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok