• Short title article: Treći predsjednik

Birališta u Crnoj Gori za drugi krug predsjedničkih izbora u kojem su se natjecali Milo Đukanović i Jakov Milatović zatvorena su u nedjelju u 20 sati.

Kako su pokazali podaci koje je objavio Centara za monitoring i istraživanje na temelju preko 80 posto prebrojanih glasova, Jakov Milatović pobijedio je na predsjedničkim izborima osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto.

Ubrzo nakon objave prvih podataka, izborni stožer Jakova Milatovića proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Izlaznost na izborima bila je 70 posto od ukupno upisanih oko 550 tisuća birača.  

Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura. Uoči drugog kruga Milatovića je podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji je dobio 19 posto podrške, te Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dva tjedna podržalo oko 10 posto birača. 

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006. Prije njega tu funkciju u dva mandata obnašao je Filip Vujanović i u jednom Milo Đukanović, obojica članovi Demokratske partije socijalista. 

Inauguracija Jakova Milatovića može se očekivati sredinom svibnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok