• Short title article: OPEC smanjiva proizvodnju

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 77 dolara budući da su trgovce ohrabrili podaci s američkog tržišta rada, koji su prigušili bojazni da bi najveće svjetsko gospodarstvo uskoro moglo kliznuti u recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,07 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 77,35 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 2,8 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,05 dolara višoj cijeni, od 73,39 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 2,78 dolara.

Tržišta je na kraju prošlog tjedna ohrabrio podatak da su američki poslodavci u travnju neto otvorili 253 tisuće novih radnih mjesta, više no što se očekivalo, što je stišalo bojazni da bi previranja u bankovnom sektoru mogla već u idućim mjesecima gurnuti SAD u recesiju.

Iako je tempo zapošljavanja ubrzao u usporedbi s ožujkom, broj novootvorenih radnih mjesta još je uvijek niži od prosjeka u prethodnih šest mjeseci pa investitori procjenjuju da će američka središnja banka u takvim uvjetima u lipnju pauzirati podizanje kamatnih stopa.

"Oporavak cijena nafte nadovezao se na oporavak dionica energetskih kompanija na Wall Streetu prošli petak nakon snažnih podataka o radnim mjestima u SAD-u, koji su ublažili strahovanja od skore recesije", objašnjava analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Ole Hansen iz Saxo Banka smatra da je pad cijena nafte u proteklim tjednima bio pretjeran.

"Pretjerana prodaja i stabilizacija cijena u Londonu iznad niske razine iz ožujka prislili su trgovce koji su špekulirali s padom cijena da pokriju ispražnjene pozicije, što možda naglašava da su rasprodaje bile pretjeranje", nagađa Hansen.

Potporu cijenama pruža i smanjena opskrba iz vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika u skupini "neovisnih", uključujući Rusiju.

Od svibnja do kraja godine OPEC+ planira smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno.

Ulagači će ovaj tjedan pozorno pratiti i podatke o inflaciji u SAD-u u travnju kako bi podesili procjene o smjeru monetarne politike.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,01 dolar, na 74,27 dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok