• Short title article: Ne cvjetaju ruže

Njemački su turisti podbacili u lipnju i to se itekako osjetilo, posebno nakon blagdana Duhova kada je većina otišla kućama jer su završili školski praznici.

Zabrinjava činjenica da se otkazuju rezervacije za glavnu sezonu s tog tržišta, a koliko će to biti jak trend, tek ćemo vidjeti.

Teška usporedba 

Mnogi krivnju za tu situaciju svaljuju na privatan smještaj jer je za istu razinu kvalitete u odnosu na lani drastično povećao cijene, a u nebo su išle i cijene izvan pansiona, no direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu Romeo Draghicchio tvrdi da je teško uspoređivati lanjski i ovogodišnji turistički lipanj kada govorimo o njemačkim turistima, piše Jutarnji.hr

"Prvenstveno, jedan dio praznika Duhova, koji obilježavaju veliki broj dolazaka pogotovo iz južne Njemačke, ove je godine bio u svibnju, što je dovelo do rekordnih rezultata s tog tržišta u tom mjesecu. S druge strane, ljeto 2022. bilo je za dolaske s njemačkog tržišta izuzetno dobro, ostvareni su rekordni brojevi, putnici su izašli iz dugog zatvaranja s velikom željom za putovanjima. Također, u tom razdoblju pojedine druge destinacije nisu bile posve spremne, odnosno destinacije, koje su bile lako dostupne cestovnim pravcima, imale su stanovitu prednost koju je Hrvatska odlično iskoristila", ističe Draghicchio.

Dodaje da trenutni pokazatelji, ako se kao usporedba uzme zadnji tjedan u lipnju, pokazuju kako je dnevni broj noćenja nešto niži u odnosu na 2022., ali je za gotovo 30 posto viši u odnosu na isto razdoblje 2019.

Ne cvjetaju ruže

"To dokazuje da se interes za Hrvatsku na njemačkom tržištu konsolidirao na višim nivoima u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, a valja uzeti u obzir da su kumulativni rezultati s tog tržišta od početka godine do danas viši u odnosu na 2022. Trenutno se u krugovima turističkih agencija u Njemačkoj registrira umjereniji ulaz rezervacija u odnosu na prijašnja razdoblja, ali to vrijedi za gotovo sve destinacije. Ipak, kako je rečeno, na razini godine bilježimo pozitivan rezultat pa u njenom dosadašnjem dijelu imamo rast od +5% u dolascima i +4% u noćenjima Nijemaca u odnosu na lani, dok u odnosu na 2019. bilježimo rast od +12% u dolascima i +17% u noćenjima. Ukupan cilj za sezonu 2023. za njemačko tržište je prebacivanje rezultata iz 2019., odnosno dostizanje onih iz 2022. Međutim, bitno je naglasiti da se naglasak stavlja na bolju pred i posezonu te na veći promet u kontinentalnim turističkim regijama", kaže Draghicchio.

No, možda je u čitavoj ovoj priči ispod radara, barem što se tiče većine turističkih djelatnika u Hrvatskoj, prošla informacija da ni u Njemačkoj više toliko ne cvjetaju ruže i da si dobar dio Nijemaca jednostavno zbog rastuće inflacije više ne može priuštiti dolazak u Hrvatsku ili može, ali na kraći period.

"Nijemci vole Hrvatsku, no iako nas vole, jednostavno neki više nemaju novca da bi došli. Isto tako, kod nas se nakon lanjske sezone stvorila neka vrsta bijesa jer nismo od turizma uzeli više novca. I sve to na kraju rezultira na ovaj načina", kaže njemački organizator putovanja Selimir Ognjenović iz ID.Riva Toursa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok