• Short title article: Zoran Vakula

Objavljena je detaljna vremenska prognoza za sljedeće dane.

Danas će biti još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine, zatim promjenjivo, osobito u petak i subotu uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, pri čemu će za vikend i zamjetno osvježiti.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kratko je rekao za Index.hr da će u petak biti jedna malo jača ljetna oluja te kako je  mala šansa da se ponovi nedavno nevrijeme. Vakula je objavio i veliku prognozu koja obuhvaća i analizu vremenskih prilika u dosadašnjem dijelu ljeta.

Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina oborine bila je nejednoliko raspoređena. No može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima i osobito na sjevernom Jadranu, dok je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo najizraženijeg manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti.

Pritom, napomenuo je Vakula, valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji srpanj od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj postaji DHMZ-a. Ukupna srpanjska količina oborine bila je 216.7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz srpnja 1960. - 201.3 mm.

Istodobno je na postaji Split Marjan tijekom srpnja izmjereno samo 2.5 mm oborine. Manje od toga od 1948. godine bilo je samo 5 puta u srpnju - najmanje 1993. i 2013. godine, samo 0.3 mm.

Srpanj nije rekordan, ali je među deset najtoplijih

Prema trenutačno dostupnim podacima može se zaključiti kako je u Rijeci, primjerice, ovogodišnji srpanj bio osmi najtopliji u povijesti mjerenja na toj postaji, u zagrebačkom Maksimiru sedmi, na splitskom Marjanu i Osijeku peti, u Dubrovniku i Gospiću treći, a na Zavižanu čak drugi.

Podjednako srpnju, i dosadašnji dio ove godine, razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja, u većini je Hrvatske bilo među osam najtoplijih takvih razdoblja u znanoj nam povijesti službenih mjerenja.

Zagreb je na korak do rekorda po količini oborina ove godine. Na drugom je mjestu, naime, ukupna količina oborine dosadašnjeg dijela ove godine na postaji Zagreb Maksimir. Više od ovogodišnje 692 litre po četvornome metru u prvih sedam mjeseci bilo je samo 2014. godine. Na Jadranu su manja odstupanja. U Dubrovniku čak postoji manji manjak u usporedbi s višegodišnjim srednjim vrijednostima.

Hoće li stabilnije vrijeme biti u kolovozu?

Danima se već najavljuje kako će početkom kolovoza biti promjenjivo vrijeme, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za doba godine, a osobito tijekom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene. Pljuskovi s grmljavinom bit će opet česti, i to već ovaj tjedan.

Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu nego i u južnijim krajevima. Stoga bi valjalo pozornije pratiti svakodnevne vremenske prognoze i posebice upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a, koja su osim na njihovim mrežnim stranicama i u europskom Meteoalarm sustavu, napomenuo je Vakula.

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u srpnju, nego diljem Hrvatske i bliže okolice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok