• Short title article: Više napada

Mnoge humanitarne organizacije i ustanove, s obzirom na opasnu situaciju, zatražile su pojačanu policijsku zaštitu beskućnika, posebice noću, te otvaranje dodatnih skloništa za ljude bez doma.

Kako je izvijestila austrijska televizija ORF, Bečka policija je na nogama i traži počinitelja ili više njih koji u austrijskom glavnom gradu napada ili napadaju beskućnike. U tri dosadašnja napada u samo posljednja četiri tjedna, dvojica su beskućnika ubijena, a jedna je beskućnica uspjela preživjeti teške ozljede. Prenosi Večernji.hr.

Sve je počelo još prošli mjesec odnosno 12. srpnja, kada je na klupi u jednom od bečkih parkova na Handelskaiu u Brigittenau pronađen izboden na smrt 56-godišnji beskućnik. Serija je nastavljena deset dana kasnije, na sličan način. U jednom parku napadnuta je 51-godišnja žena, koja je uspjela preživjeti.

Posljednji slučaj brutalnog napada dogodio se je prošli tjedan. Žrtva je bio 55-godišnji muškarac, koji je pronađen na ulici, i to kod Hernalser Gürtla u dobrom bečkom stambenom okrugu Josefstadt s brojnim, po život opasnim ubodima i posjekotinama. Kako je jučer izvijestila policija, a prenio ORF, beskućnik je u nedjelju preminuo u jednoj od bečkih bolnica, od teških ozljeda.

Policija upozorava da je velika vjerojatnost, s obzirom na način napada i ozljeđivanja osoba iz miljea beskućnika, da se radi o serijskom ubojici. Stoga su, kako je večeras izvijestio ORF, neka bečka prihvatilišta, koja zbrinjavaju beskućnike samo tijekom dana produžila svoj rad i noću, kako bi se beskućnike zaštitilo od mogućih napada. Mnoge humanitarne organizacije i ustanove, s obzirom na opasnu situaciju, zatražile su pojačanu policijsku zaštitu beskućnika, posebice noću, te otvaranje dodatnih skloništa za ljude bez doma.

Susanne Peter, voditeljica Caritasovog tima Streetwork, koja već 30 godina radi u Beču na zbrinjavanju ljudi bez krova nad glavom rekla je medijima kako “takvih napada na beskućnike nikada nije bilo”. Policija je prije nekoliko dana pozvala Bečane u pomoć i zahvalna je, kako je istaknula, za svaku primljenu informaciju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok