• Short title article: Klima se mijenja

"Gotovo je sigurno, više od 99 posto šanse, da će se 2023. svrstati među pet najtoplijih godina u povijesti sa skorom od 50 posto vjerojatnosti da će 2023. biti najtoplija do sada”, rekla je Kapnick.

Stručnjaci američke vlade za klimu su kazali kako je 50 posto vjerojatno da će 2023. godina biti najtoplija ikada zabilježena. Međutim, očekuje se da će 2024. biti još toplija.

Glavna znanstvenica Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) Sarah Kapnick kazala je kako je do danas 2023. godina treća najtoplija godina ikada zabilježena.

"Gotovo je sigurno, više od 99 posto šanse, da će se 2023. svrstati među pet najtoplijih godina u povijesti sa skorom od 50 posto vjerojatnosti da će 2023. biti najtoplija do sada”, rekla je Kapnick, prenosi Klix.ba.

Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije, rekao je da bi sljedeća godina mogla biti još toplija nego ova zbog fenomena zagrijavanja Pacifika poznatog kao El Nino, koji će svoje najveće efekte imati tek iduće godine.

"Najveći utjecaj El Ninja će se zapravo dogoditi 2024. godine. Tako da očekujemo ne samo da će 2023. biti izuzetno topla i možda rekordno topla godina, nego da će 2024. biti još toplija", rekao je Schmidt.

Klimatska opservatorij Europske unije Copernicus izvijestila je prošli tjedan da je srpanj bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, a podaci NOAA objavljeni u ponedjeljak su u skladu s podacima EU.

"Prosječna globalna temperatura površine u srpnju bila je 2,02 stupnja Farenhajta (1,12 stupnjeva Celzijusa) iznad prosjeka, što ga svrstava u najtopliji srpanj u 174-godišnjem rekordu NOAA", priopćila je NOAA.

NOAA je također navela da je globalna temperatura površine oceana dostigla rekordno visoku razinu u srpnju četvrti mjesec zaredom.

Kate Calvin, NASA-ina glavna znanstvenica i viša savjetnica za klimu, rekla je kako "klimatske promjene utječu na ljude i ekosustave širom svijeta". Objašnjava da zajedno s promjenama temperature, doživljavamo i druge promjene u klimi kao što su porast razine mora, opadanje leda na Arktiku, šumski požari, jake padaline i još mnogo toga.

Bill Nelson, administrator američke svemirske agencije, rekao je kako je "očito da se Zemlja zagrijava".

"Majka priroda nam šalje poruku. I ta poruka je da je bolje da djelujemo sada, prije nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, drugim riječima, da spasimo našu planetu", rekao je Nelson.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok