• Short title article: Brojni razlozi

Suočenima sa svakodnevnim problemima, velikoj većini građana za oko nisu zapale informacije o povratku zaraznih bolesti za koje se desetljećima mislilo da su iskorijenjene.

Riječ je o bolestima koje su nekada bile veoma raširene i koje su odnijele milijune života, ali to je promijenio drugačiji način života, razni lijekovi, ali i cjepiva. Ipak, danas se pojedini dijelovi svijeta ponovno suočavaju s tim bolestima za koje se mislilo da su iskorijenjene i ne predstavljaju više opasnost.

Pojašnjavajući razloge ponovne pojave zaboravljenih bolesti, stručnjaci ističu globalno zatopljenje, topljenje ledenjaka, neuobičajeno visoke temperature, ali i isto tako drugačije prehrambene navike, smanjenje postotka cijepljenja, povećanje otpornosti bakterija na antibiotike…

Jedna od bolesti koja se ponovno u Europi širi je i malarija tako da su posljednjih godina Albanija, Češka i Grčka izgubile status zemalja u kojima je ta bolest iskorijenjena. Slučajevi pojave malarije zabilježeni su i kod Pariza i Londona, kao i u nekim dijelovima SAD-a.

– S porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u Europi, Stari kontinent mogao bi se suočiti s povratkom malarije – rekao je čelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands. Prenosi Večernji list.

Među bolestima za koje se mislilo da su iskorijenjene, a koje se posljednjih godina iz raznih razloga ponovno pojavljuju su i ospice, sifilis, kožna bolest guba… Dodatno zabrinjava činjenica što se neke od bolesti, zbog sve toplijih godina i promjene klime, javljaju i u dijelovima svijeta u kojima ih nikada nije bilo. Zbog svega toga liječnici i znanstvenici pozivaju građane da budu oprezniji i odgovorniji, ali i upozoravaju nadležne kako bi se što prije poduzeli određeni koraci da bi se na vrijeme zaustavilo širenje ovih zaraznih bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok