• Short title article: 1,5 stupanj

Prošli mjesec bio je najtopliji kolovoz na svijetu od kako se mjeri temperatura, a takav rekord postavili su i ovogodišnji lipanj i srpanj, pripćio je u srijedu panel Europske unije za klimatske promjene Copernicus.

Procjenjuje se da je kolovoz bio oko 1,5 stupanj Celzija topliji od predindustrijskog prosjeka za period 1850.-1900. 

Nastavljanje napora da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stupanj Celzija centralni je cilj pariškog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama koji je usvojilo 196 zemalja 2015. godine.

Srpanj 2023. ostaje najtopliji mjesec ikada zabilježen. U Europi je kolovoz bio vlažniji od normalnog u velikim dijelovima centralne Europe i Skandinavije što je dovelo do poplava, dok su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu zabilježene suše koje su izazvale požare.

Temperature znatno iznad prosjeka u kolovozu su također zabilježene u Australiji, nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika. U međuvremenu, oceani su imali najtopliju dnevnu površinsku temperaturu u povijesti.

S preostala četiri mjeseca do kraja 2023., ova godina je do sada druga najtoplija zabilježena, neznatno iza 2016., prenosi Reuters.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok