• Short title article: Uništenje ljudske vrste

Pangea Ultima stvorit će se od postojećih kontinenata, pri čemu će se izazvati takve klimatske promjene koje sisavci neće moći izdržati.

Stvaranje novog “superkontinenta” moglo bi uroditi potpunim uništenjem ljudske rase i ostalih sisavaca. Ali za nekih 250 milijuna godina, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience.

U radu pod naslovom “Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly” stoji kako će se klimatski ekstremi intenzivirati nakon što se kontinenti spoje u jedan superkontinent, Pangea Ultima, što bi se trebalo zbiti u dalekoj budućnosti. Prvi put je skupina znanstvenika sa Sveučilišta Bristol u Velikoj Britaniji, koja potpisuje taj rad, koristila superračunalo u stvaranju klimatskih modela daleke budućnosti. Prenosi Večernji.hr.

Ovo svakako nije nova teorija, jednostavno i zato što se i prije govorilo o postojanju Pangee, superkontinenta, odnosno hipotetičnog kopna za koje se pretpostavlja da je obuhvaćalo kontinentalnu koru već od početka Zemljine povijesti. Smatra se da je Pangea bila razlomljena u dva superkontinenta, Lauraziju i Gondvanu, prije oko 300 milijuna godina, koji su se postupno dezintegrirali do današnjeg rasporeda kontinenata. No, samo stvaranje Pangee u tom scenariju vjerojatno je izazvalo masovno izumiranje uzrokovano promjenama u lokalnoj klimi i pristupu vodi uslijed spajanja kopna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok