• Short title article: Do petka

Sindikat strojovođa GDL je pozvao svoje članove da obustave rad u teretnom prometu od utorka u 18 sati i u prometnome u srijedu u 2 sata.

Strojovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju u utorak navečer u trodnevni štrajk kojim se želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru. "Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika", objasnio je predstavnik poslodavaca DB-a Florian Weh pokretanje zahtjeva za odgodom štrajka pred nadležnim sudovima. On je najavio ponovni skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi se postigla odgoda štrajka kojeg DB smatra nerazmjernim. U prvom procesu u ponedjeljak radni sud u Frankfurtu je odbacio zahtjev za odlaganjem štrajka.

Sindikat strojovođa GDL je pozvao svoje članove da obustave rad u teretnom prometu od utorka u 18 sati i u prometnome u srijedu u 2 sata. Štrajk bi trebao trajati do petka u 18 sati.

GDL se od studenog nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plaća od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radnog tjedna na 35 sati uz punu isplatu plaće. Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao "neozbiljnu".

Strojovođe su već dva puta štrajkale tijekom ove runde pregovora, što je u oba slučaja rezultiralo paralizama u prometu. Štrajk strojovođa obuhvaća i zaposlene u gradskim željeznicama diljem Njemačke, što otežava i odlazak na posao za milijune građana.

Institut njemačkog gospodarstva iz Koelna procjenjuje da bi najnoviji štrajk gospodarstvu mogao donijeti nove ogromne gubitke.

"Posebno su pogođene branše koje ovise o željezničkom teretnom prometu poput automobilske, kemijske i teške industrije", stoji u priopćenju instituta.

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama rezultiraju brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika. Promatrači GDL-u zamjeraju da tvrdokorna stajališta prije svega služe profiliranju i dio su borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih pri željeznici. DB s većim sindikatom EVG u pravilu sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Ovotjedni trodnevni štrajk se poklapa s tzv. akcijskim tjednom poljoprivrednika, tijekom kojeg su poljoprivredne udruge najavile blokade prometnica diljem zemlje prosvjedujući tako protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, što bi moglo dovesti do potpune paralize prometa u Njemačkoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok