• Short title article: Mikrobna prijetnja

Generalni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je istaknuo važnost pripreme za "bolest X", izrazivši nadu da će zemlje do svibnja ove godine postići sporazum o pandemiji kako bi se pozabavile ovim "zajedničkim neprijateljem", javlja Anadolu.

"Sporazum o pandemiji može ujediniti sva iskustva sa svim izazovima s kojima smo se suočili i sva rješenja", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Rekao je da je "bolest X", nepoznata bolest, prvi put upotrijebljena kao termin 2018. godine.

Naveo je da postoje nepoznate stvari koje se mogu dogoditi i da je sve što se događa "pitanje kada, ne ako".

"Ne bismo se trebali suočiti sa stvarima nepripremljeni, možemo se pripremiti i za neke nepoznate stvari", rekao je Ghebreyesus na panel diskusiji pod nazivom "Priprema za bolest X".

Dotaknuvši se važnosti istraživanja i razvoja, kao i zdravstvene infrastrukture i radne snage koje treba pripremiti za "bolest X", Ghebreyesus je naglasio da je primarno zdravlje ključno što je svijet imao priliku da vidi tijekom pandemije COVID-19.

Ponavljajući važnost sporazuma o pandemiji, naglasio je da to može pomoći svijetu da se bolje pripremi za budućnost.

"Zato što se radi o zajedničkom neprijatelju i bez zajedničkog odgovora, počevši od pripravnosti, suočit ćemo se s istim problemom kao što je bio i COVID", rekao je Ghebreyesus.

Što je to "bolest X"?

Bolest X pomalo je misteriozno ime za bolest prouzročenu trenutačno nepoznatom, ali ozbiljnom mikrobnom prijetnjom.

Što je to "bolest X"? Izraz je nastao prije nekoliko godina radi toga da se znanstvenici potaknu na osmišljavanje medicinskih protumjera za nepoznate zarazne bolesti. Pritom se misli na neke nove koronaviruse, poput onog koji uzrokuje COVID-19, uz one poznate, poput virusa ebole. Ideja je bila potaknuti razvoj platformskih tehnologija, uključujući cjepiva, terapije lijekovima i dijagnostičke testove, koje bi se mogle brzo prilagoditi i primijeniti kao odgovor na niz budućih epidemija ili pandemija, piše Bloomberg.

Zapravo, bolest X pomalo je misteriozno ime za bolest prouzročenu trenutačno nepoznatom, ali ozbiljnom mikrobnom prijetnjom. Svjetska zdravstvena organizacija 2017. godine dodala je bolest X na kratki popis patogena koji se smatraju prioritetom za istraživanje, uz poznate ubojice poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i ebole.

Pitanje je dospjelo na dnevni red Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj, a generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pridružio se drugim zdravstvenim dužnosnicima u raspravi o tome.

COVID-19, prouzročen novim koronavirusom, bio je primjer bolesti X kada je započela pandemija krajem 2019. Golema količina virusa koji cirkulira među divljim životinjama smatra se vjerojatnim izvorom više takvih bolesti. To je zbog njihova potencijala da se preliju i zaraze druge vrste, uključujući ljude, stvarajući infekciju protiv koje ljudi neće imati imunitet.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ističu kako je svrha proučavanja bolesti X omogućiti ranu međusektorsku spremnost za istraživanje i razvoj nepoznate bolesti. Humanitarna kriza koju je izazvala epidemija ebole u zapadnoj Africi 2014. – 2016. bila je poziv na buđenje. Unatoč desetljećima istraživanja, nije bilo proizvoda spremnih za primjenu na vrijeme kako bi se spasilo više od 11.000 života. Kao odgovor na to, WHO je izradio Nacrt istraživanja i razvoja kako bi ubrzao razvoj niza alata za "prioritetne bolesti". Trenutačni popis uključuje COVID-19, Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu, ebolu, Marburg viruse, Lassa groznicu, Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) i SARS, nipah i henipavirusne bolesti, groznica Rift Valley i Zika virus.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok