• Short title article: Izbori u Hrvatskoj
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u utorak pitanje šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji je najavio neradni dan zbog izbora u Hrvatskoj.

"Zašto se petlja u hrvatske izbore", upitao je Milanović.

Podsjetimo, Dragan Čović je u nedjelju je kazao kako će "taj dan za nas biti neradni, samo što će kod nas biti dvodnevna svetkovina".

Dan nakon Čovićeve objave reagiralo je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koje je kazalo kako "proglašenje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće".

"Propalice, gangsteri, glodavci u sjeni..."

Milanović je u utorak ponovno optužio suce Ustavnog suda da su prijetnja hrvatskoj demokraciji zbog odluke kojom mu je zabranjeno kandidiranje i sudjelovanje u izbornoj kampanji dok obavlja dužnost predsjednika Republike Hrvatske.

"Beskrupulozne propalice, glodavaci u sjeni, gangsteri, nekoherentni, nepismeni..." riječi su kojima je Milanović opisao suce Ustavnog suda.

Tko je donio odluku kojom se ubija demokracija, zabranjuje govor i destabilizacijom Ustava proglašava običan pokušaj da se izađe na parlamentarne izbore, upitao je.

"To je prijetnja hrvatskoj demokraciji", ocijenio je Milanović.

"Anonimni ljudi koji imaju moć"

Podsjetio je kako je isti Ustavni sud upozoravao na problem s izbornim jedinicama.

"Težina i dubina tog problema je tolika, čim se Ustavni sud time išao baviti sam, da bi to trebao biti razlog za poništenje izbora", smatra.

Nisu poništili izbore zbog disproporcija izbornih jedinica, ali kada se predsjednik RH želi kandidirati prijete, dodao je i istaknuo kako je riječ o ljudima koji su anonimni ali imaju ogromnu moć.

Opovrgnuo je da je bio u kontaktu sa sutkinjom Ingrid Antičević, koja je glasala suprotno od većine sudaca.

Milanović se obrušio i na bivšu predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec koja je kazala da bi Ustavni sud trebao poništiti izbore nazvavši ju "političkom priležnicom".

"Ona je bila prijateljica jednog političkog lidera, radi nje je 1999. mijenjan zakon i smanjen potreban broj godina iskustva kako bi postala sutkinja Ustavnog suda", rekao je.

"Ja sam njegova zla kob"

Što se tiče polaganja prisege pred tim sucima Ustavnog suda, Milanović je kazao da bi je položio "pred crnom slavonskom svinjom ili krapinskim pračovjekom".

Milanović je također kazao da se upute Ustavnog suda ne odnose na njega nego na SDP koji su "uzeli za taoca".

Poručio je da neće doći na oporbeni prosvjed 23. ožujka i ponovio da ne planira dati ostavku prije izbora.

"Imamo Andreja Turudića i Ivana Turudića, to je ista slika Doriana Grayja. Da nije bilo toga, ne bi bilo ovoga", poručio je.

"On kaže da sam ja primitivac, ja sam njegova zla kob", rekao je Milanović o premijeru Andreju Plenkoviću koji je danas kazao da će oporba izgubiti na izborima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok