Edward Snowden

Edward Snowden u svojim najnovijim publikacijama, koje je objavio njemački Spiegel, ističe kako Sjedinjene Američke Države aktivno rade na pripremama za eventualni Treći svjetski rat.

Prema njegovim informacijama, osnovni cilj američke vlade jeste pozicionirati se kao globalni gospodar interneta, a u tu svrhu je pokrenut projekt razvijanja tajnog programa pod nazivom “Politerain”.

Na ovom projektu je angažirana “armija informatičkih ratnika” koji na raspolaganju imaju najnapredniju internet tehnologiju, a čiji je cilj realizirati tzv. TAO (Tailored Access Operations) napade, pomoću kojih su u stanju manipulirati i preuzimati kontrolu nad neprijateljskim računarima, kao i uništiti ih, piše Blic. Snowden dalje navodi kako se ovaj projekt provodi već osam godina i kako je za to vrijeme najvjerojatnije razvijeno više strategija internet-ratovanja.

Pomoću ovog programa bi bilo moguće ograničiti zalihe pitke vode na neprijateljskim ciljevima, ukidati im električnu energiju, a laka meta hakerskih napada bi bile i zračne luke. Prema objavljenim podacima, neki od najuspješnijih američkih akcija provedenih pomoću ovog programa su kreiranje virusa “Stuxnet” pomoću kog je paraliziran iranski nuklearni program, kao i kreiranje virusa “Regin” pomoću kog su se američke snage uspješno infiltrirale u računarlnu mrežu njemačkih vlasti, a za ovaj virus se vezuje i skandal oko špijuniranja Europske komisije.

Spiegel prenosi kako je pet zemalja umiješano u projekt kontrole interneta. Takozvanu “Alijansu pet očiju” čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Osim toga, Snowden je još jednom skrenuo pozornost na to da Sjedinjene Američke Države prisluškuju većinu međunarodno relevantnih novinara, elektronskih i tiskanih medija i drugih sredstava komunikacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok