Asteroidi sadrže skrivene poruke u svojim magnetskim poljima koje bi mogle dati određene tragove i o umiranju našeg planeta.

Znanstvenici, koji su po prvi puta uhvatili trenutke umiranja magnetskog polja meteorita tvrde kako bi se isto moglo događati i sa Zemljom. To ih zabrinjava jer je njezino magnetsko polje u posljednjih 200 godina oslabilo za 15 posto.

Zbog oslabljenog polja, planet bi mogao biti izložen solarnim vjetrovima te bi moglo doći do probijanja ozonskog omotača. To bi naravno bilo pogubno za čovječanstvo jer bi moglo doći do radikalne promjene klime i u konačnici smrti Zemlje.

'Proučavanje magnetnih polja jedan je od načina da zavirimo u srce planeta. Mnogi od asteroida imaju tekuću jezgru poput Zemlje što im daje vlastito magnetsko polje', pojasnio je Richard Harrison s Cambridgea koji je vodio istraživanje a prenosi Daily Mail.

Asteroidi sadrže sićušne čestice metala u megnetnom polju koje su svojevrstan jedinstveni potpis njihova nastanka. Isto tako, on otkriva kako se i kada jezgra počela zamrzavati. Sličan proces događa se i sa Zemljinom jezgrom i on je počeo prije nekoliko milijarda godina. Ipak, kako su asteroidi puno manji od Zemlje, i hlade se puno brže, znanstvenici mogu imati uvid u cijeli proces.

Još jednom potvrđeno što je najveća prijetnja opstanku na Zemlji!

Kod Zemlje on ide sporije, no već postoje dokazi da se njezina čvrsta jezgra sve se više povećava na uštrb tekućeg dijela. Kad on nestane, planet će izgubiti magnetsko polje koje nas štiti od sunčeva zračenja i vjerojatno će završiti poput Marsa.

Znanstvenici pokušavaju doznati kakva sudbina Zemlju i čovječanstvo uistinu čeka.

Dnevnik.hr

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok