Ugledni američki novinar Jeff Wise, koji je tijekom karijere o znanstveno-popularnim temama pisao i za utjecajni New York Times te tjedniku Time, u velikom tekstu objavljenom u New York Magazineu iznio je nevjerojatnu tezu da je malezijski Boeing, za kojim se bezuspješno traga već gotovo godinu dana, otet prema naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina te da je kriomice sletio u Kazahstan.

Wise je, inače, bio jedan od vodećih eksperata koji je u vrijeme dok je misteriozni nestanak aviona opsjedao svijet sjedio u studiju CNN-a i tumačio što se moglo dogoditi s letjelicom Malaysia Airlinesa.

U svojoj najnovijoj analizi tvrdi da je analizirao signale koje je Boeing 777 navodno odašiljao satima nakon što je iščeznuo s radarskih zaslona, a koje su zabilježili komunikacijski sateliti britanske tvrtke Inmarsat, prenosi Jutarnji list.

Kao što je poznato, malezijski je premijer Najib Razak nakon nestanka Boeinga s 239 putnika i članova posade zatražio od kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva dozvolu da istražitelji pretraže teren na koji je avion mogao prizemljiti, no odgovora kazahstanskih vlasti na taj zahtjev do dana današnjeg nema.

Wise je uvjeren da su otmičari uspjeli lažirati navigacijske podatke koje avion odašilje tako da se činilo da je krenuo u potpuno drugom smjeru od onoga u kojem je zapravo odletio. A ako je za vjerovati ovome novinaru, letjelica se zaputila prema ruskom kozmodromu Baikonur, koji se nalazi u Kazahstanu i tamošnje ga vlasti iznajmljuju Moskvi.

'Rusija ne samo da je u stanju isplanirati ovakve suludo kompleksne operacije, već imamo primjere iz prošlosti u kojima ih je provodila', tvrdi Wise i upozorava da Kazahstan sam to ne bi bio u stanju učiniti.

'Rusija je vjerojatno jedina država izvan Zapada koja je dovoljno tehnološki uznapredovala u svemirskoj industriji da je usporediva s Amerikom', piše dalje Wise, koji ipak priznaje da ne zna zašto bi Putin zapravo oteo avion te da se njegova teza i njemu samom čini pomalo ludom.

'Možda je htio pokazati Amerikancima, koji su mu dan prije nestanka aviona uveli prvi set sankcija, da je u stanju nauditi Zapadu i njegovim saveznicima ma gdje bili. Moguće je da je bio u lovu na tajne jednog od putnika aviona, prenosi Jutarnji list.

Možda je u pitanju bilo nešto od strateške važnosti ili je možda htio da se avion iznenada naknadno negdje pojavi, ali ovoga puta pun eksploziva. Tko zna', napisao je Wise.

Ova je teza osvanula gotovo istovremeno s dokumentarcem u kojemu se tvrdi da je avion na letu MH 370 namjerno preusmjeren prema Antarktici te da je to morao učiniti netko u kokpitu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok