U prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u svečarskoj atmosferi uz pobjedničke poruke, barjake i pjesmu HDZ je u utorak navečer obilježio 25. godišnjicu Prvog Općeg sabora stranke.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko naglasio je da je HDZ uvijek bio antitotalitarna stranka s jednakim stajalištem i prema komunizmu i prema fašizmu, ali da isto tako ne mogu zanemariti da su jedne žrtve 45 godina imale pravo na grob, a druge nisu.

Najavio je da će njegova stranka kad dođe na vlast vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, kao što postoji za komemoraciju u Jasenovcu. Osvrnuo se i na korupcijske afere koje su pogađale stranku.

– Nismo bili imuni na to da HDZ od nekih ljudi bude iskorišten za privatne interese – podsjetio je i poručio onima koji to žele činiti da im je bolje da sami odmah izađu iz stranke.

– Taj luksuz više nikome ne smijemo i nećemo dopustiti! – jasno je kazao.

Od silnog broja od preko 2000 uzvanika u dvorani najjači pljesak s ovacijama dobila je supruga prvog predsjednika Ankica Tuđman. Jednako bučno HDZ-ovci su pljeskom pozdravili i pojavljivanje Franje Tuđmana te Gojka Šuška u dokumentarnom filmu s isječcima događanja iz 1990. godine s Prvog sabora koji se u istoj ovoj dvorani održavao 24. i 24. veljače.

Bilo je i onih koji su i dok se prikazivao film iz publike povikali: “Dolje UDBA!“. U Lisinski su došli mnogi članovi HDZ-a iz zemlje i inozemstva koji su na ovom mjestu na današnji dan bili i prije četvrt stoljeća. Među njima uočen je Ivić Pašalić koji je za vrijeme Ive Sanadera izbačen iz HDZ-a, a zamijećeno je također da se među gostima našlo mjesta i za glumca Božidara Alića unatoč njegovim šovinističkim porukama u izbornoj noći.

Među najužim vodstvom HDZ-a u prvim redovima nedostajao je samo jedan član - zamjenik stranke Drago Prgomet. On se nije pojavio na proslavi, niti se javljao na novinarske pozive.

Govornici na skupu pozdravili su u više navrata hrvatske branitelje, a među njima posebno branitelje koji prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66.

Predsjednik stranke nanovo je podsjetio na zasluge Franje Tuđmana, kojeg je nazvao najvećim Hrvatom 20. stoljeća te izrazio uvjerenje kako će se Tuđmanu uskoro u Zagrebu, na dostojnom mjestu podići spomenik. Praćen aplauzom Karamarko je konstatirao kako s punom odgovornošću može reći da HDZ ponovno ima povjerenje većine hrvatskog naroda i državljana. „S tim kapitalom ulazimo u izbornu godinu. Naš je cilj jasan – ponovno preuzeti odgovornost za hrvatsku državu – zaključio je Karamarko.

Na skupu su govorili i Dragan Čović, Ivica Zdunić te predsjednik Kluba Utemeljitelja Milan Kovač, koji je posvjedočio kako su sjednice predsjedništva stranke, 'najdemokratskije moguće', a aludirajući na Prgometa poručio kako u stranci nema raskola i da oni 'koji stranku koriste za pet minuta slave, neka im je sa srećom odlazak'. Poručio je i da će HDZ kad dođe na vlast vratiti glas dijaspori onako kako ona zaslužuje.

- Prema podacima HNB-a u 2013. godini bilo je 16. milijardi kuna doznaka iz inozemstva. To je 12 posto od ukupnog hrvatskog proračuna. I tko onda može reći da naši iseljenici nemaju pravo glasa jer ne plaćaju porez – zapitao je Kovač dok je dvorana skandirala.

Kosor: Nostradamusov šef briše povijest

Istovremeno dok se slavilo u koncertnoj dvorani, bivša predsjednica HDZ-a Jadranaka Kosor oglasila se twitom u kojem je ironično zamjerila Karamarku da je izbrisao sa službenih internetskih stranica dio Hdz-ove povijesti:

„ Nostradamusov šef slavi 25 godina stranke. Upisao se 2011., a 2012. obrisao povijest na stranicama stranke od 1999. do 2012. Demokracija“.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok