Kremlju je predstavljen plan aneksije Krima i istočne Ukrajine još prije pada tadašnjeg ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, objavio je u srijedu jedan nezavisni ruski list.

Nova gazeta, list često kritičan prema predsjedniku Vladimiru Putinu, objavila je pojedinosti o dokumentu koji je navodno pokazan predsjedničkoj administraciji između 4. i 12. veljače 2014.

Kremlj je tu vijest okarakterizirao kao glupost. Rusija tvrdi da nije imala plan aneksije prije bijega predsjednika Janukoviča 21. veljače. Moskva kaže da je aneksijom reagirala na referendumom izraženu volju naroda.

Nova gazeta tvrdi da je taj dokument zaključio kako je Janukovičeva vladavina u političkom bankrotu, te da prijeti njegov pad, a možda i građanski rat. Uz tvrdnju da se Europska unija i Sjedinjene Države neće protiviti raspadu Ukrajine, taj dokument predlaže stvaranje uvjeta za održavanje referenduma o samoodređenju i mogućem sjedinjenju s Rusijom, na Krimu i u rusofonom bazenu Donbasa na istoku Ukrajine.

Autentičnost toga dokumenta nije moguće potvrditi, piše Reuters, a Nova gazeta nije objavila tko ga je pripremio niti je li ga Kremlj prihvatio.

'Sve su to gluposti'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Sve su to novinske gluposti".

Rusija je većinski rusofoni Krim anektirala 21. ožujka prošle godine, a dosad je poginulo više od 5.600 ljudi u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su se sljedećeg mjeseca pobunili na istoku Ukrajine.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok